dinsdag, april 16, 2024

Capellenaar verdacht van wapenhandel, justitie eist 7,5 jaar gevangenisstraf

- Advertisement -

Een 35-jarige Capellenaar wordt door het Openbaar Ministerie in Rotterdam verdacht van grootschalige wapenhandel. Naast de Capellenaar eist justitie ook straffen tegen de broer, de neef en een man uit Huis ter Heide gevangenisstraffen van respectievelijk zeven jaar, zes jaar, en vijf en een half jaar gevangenisstraf geëist.

Het onderzoek begon nadat het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie via de politie had verkregen dat de verdachten zich zouden bezighouden met wapenhandel. Uit dat onderzoek bleek dat de wapens in onderdelen vanuit Amerika naar Kroatië werden vervoerd. Daar werden de wapens weer in elkaar gezet en vervolgens verkocht op de Nederlandse markt.

Kroatische kazerne

Tijdens het onderzoek kwam een Kroatische kazerne in beeld. Daar bleek dat een medewerker van de kazerne wapens die eigenlijk vernietigd moesten worden, achterover te drukken. Deze werden vervolgens weer aan de Capellenaar en zijn broer verkocht. Dat gebeurde compleet met munitie. De Capellenaar verkocht de wapens vervolgens tegen een vergoeding aan een 26-jarige neef uit Rotterdam en de 33-jarige man uit Huis ter Heide.

Omkoping

Naast de verdenking van wapenhandel maakten de hoofdverdachte en zijn broer zich ook schuldig aan omkoping. De twee runden een bedrijf dat buitenlandse metaalbewerkers uitzond. De uitzendkrachten werkten bij een grote scheepsbouwer waar werknemers smeergeld werden betaald om deze uitzendkrachten aan het werk te houden.

Handel vanuit Capelse schuur

De politie zette in 2019 een onderzoeksteam van undercoveragenten op. Die concentreerden zich in eerste instantie op de neef van de Capellenaar. Bij deze neef wisten de undercover agenten vier keer wapens en munitie te kopen. Hierbij zaten onder andere automatische aanvalswapens.

Het Openbaar Ministerie constateerde dat de wapenhandel werd gerund vanuit de schuur van de Capellenaar. Het OM plaatste camera’s en microfoons in de schuur, dat zorgde vervolgens voor enorm veel bewijs.

Inval

Begin december 2019 viel de politie op basis van het onderzoek op verschillende plekken in Nederland woningen binnen. Ook bij de man uit Huis ter Heide op een woonwagenkamp werd er een inval gepleegd. Daar trof de politie twee vuurwapens met munitie aan. Een auto welke werd gebruikt voor het afleveren van een wapen in Rijswijk werd in beslag genomen.

Lees ook: Invallen in groot onderzoek naar wapenhandel

Gevaar voor de samenleving

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op. In de tijd van het onderzoek ging de regio Rotterdam gebukt onder heftig vuurwapengeweld. Het wordt dan ook niet uitgesloten dat de wapens die de Capellenaar en de andere verdachten hebben geleverd, gebruikt zijn bij liquidaties of schietincidenten. “Het OM neemt het de verdachten kwalijk dat zij op grote schaal wapens en munitie in omloop brachten en daardoor op zijn minst hebben bijgedragen aan de beschikbaarheid van illegale wapens in een periode van veel vuurwapengeweld. Daarom is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats.”

Door de officier van justitie werd tijdens de zitting ook een ontnemingsvordering aangekondigd om op die manier het met de wapenhandel verdiende geld af te nemen.

De rechtbank Rotterdam doet op 24 maart 2023 uitspraak in de zaak.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen