dinsdag, april 16, 2024

Gedeputeerde Zuid-Holland brengt werkbezoek aan gemeente

- Advertisement -

Gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland bracht vrijdag een werkbezoek aan Capelle aan den IJssel. Samen met wethouders Sjoerd Geissler (Wonen) en Eric Faassen (Stadsontwikkeling en Economische Zaken) en bestuursvoorzitter Hedy van den Berk (woningcorporatie Havensteder) bezocht de gedeputeerde woningbouwlocaties.

Gemeenten, provincies, het Rijk en corporaties moeten steeds vaker en intensiever samenwerken om iets te doen aan het woningtekort. “De provincie Zuid-Holland werkt graag samen met de gemeente, zodat iedereen een thuis kan vinden in Capelle aan den IJssel”, vertelt Anne Koning.

De regio Rotterdam is sowieso een aandachtsgebied voor de provincie, legt de gedeputeerde uit. “Deze regio heeft onze prioriteit, want de druk op de woningmarkt en de behoefte aan sociale huurwoningen is hier extra groot.”

In het Regioakkoord Rotterdam 2018-2030 maken gemeenten, woningcorporaties en de Provincie afspraken over een betere balans van het sociale huurwoning-aanbod in de regio. Tot en met 2030 moeten er in de regio 100.000 woningen worden gebouwd, waarvan 28.000 sociale huurwoningen.

Uitdagingen

Hoewel er stevig wordt bijgebouwd, staat de gemeente nog steeds voor uitdagingen. Zo stelt minister Hugo de Jonge nieuwe richtlijnen op, waardoor er meer balans moet komen in het soort woningen dat gebouwd moet worden en de betaalbaarheid ervan. Vooralsnog is deze wettelijk nog niet vastgelegd.

De gemeente laat weten dat die nieuwe eisen naar verwachting wel zullen worden doorgevoerd, maar dat de haalbaarheid afhankelijk is van verschillende factoren: “de haalbaarheid van zijn (red.: Hugo de Jonge) ambities worden sterk beïnvloed door zaken die door het rijk nog opgelost moeten worden (stikstof etc.) en zaken die ons ook parten spelen als hypotheekrente stijgingen, bouwkosten stijgingen, toenemende kwaliteitseisen (bijv. tav duurzaamheid), te weinig personeel in de bouw en andere sectoren. Niemand kan uiteindelijk gehouden worden aan het onmogelijke. Veel is nog onzeker en veel van het nieuwe rijksbeleid moet nog uitgewerkt worden”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bouwprojecten

Tijdens het werkbezoek werden verschillende woningbouwlocaties in de gemeente bezocht. Eén daarvan is de locatie “Kavel NK1” in de wijk Fascinatio. Met een subsidie van de gemeente wordt hier in 2024 begonnen met de bouw van 161 sociale huurappartementen van Havensteder.

Sjoerd Geissler, wethouder wonen van de gemeente Capelle aan den IJssel is maar wat blij met de geplande bouw van sociale huurappartementen van Havensteder in Fascinatio en de financiële steun vanuit de provincie: “De druk op woningen, zeker in het sociale huursegment is ontzettend groot. Starters moeten vaak lang wachten voor ze een betaalbare huurwoning kunnen betrekken. Op deze mooie plek in Fascinatio krijgen we met elkaar de kans om flink wat huurappartementen te realiseren, samen met Havensteder en steun van de provincie Zuid-Holland. Dat zorgt voor een enorme impuls op de woningmarkt voor Capelle.”

Ook werd met de onbemande ParkShuttle een korte tour door Rivium gemaakt. Het bedrijventerrein moet ook in de toekomst worden omgebouwd tot een modern woon- en werkgebied met zo’n vijfduizend woningen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen