dinsdag, april 16, 2024

Capelse Oekraïners herdenken 365 dagen oorlog

- Advertisement -

Een grote groep Capelse Oekraïners die bij gastgezinnen of in de opvanglocatie Rivium verblijven, woonde vrijdag een landelijke herdenking bij in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was gisteren precies één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon.

Op 24 februari vorig jaar kondigde Putin zijn ‘speciale militaire operatie’ aan en viel daarop Oekraïne binnen. Momenteel zijn er ruim negentigduizend Oekraïners in Nederland opgevangen. Op dit moment wonen er 160 Oekraïners in het Rivium en na grondige verbouwing is er inmiddels plek voor 250 vluchtelingen.

“Vorig jaar kwamen deze ontheemde mensen ons land binnen. Zij hadden huis en haard achtergelaten, gingen een onzekere tijd tegemoet”, vertelt burgemeester Peter Oskam. “Ook in Capelle zetten we ons in om deze vluchtelingen op te vangen. Een jaar later zie je dat deze mensen ontzettend hun best doen om er het allerbeste van te maken. Het is knap dat ze het al die tijd volhouden, en fijn dat intussen de meeste mensen een baan hebben gevonden en alle kinderen hier naar school gaan.”

Herdenken

Vrijdag was het precies een jaar geleden dat de Russische invasie begon. In Nederland werd in meerdere steden stilgestaan. Ook in de Jaarbeurs van Utrecht was een bijeenkomst georganiseerd. De gemeente regelde voor de Oekraïners in Capelle een bus en begeleiding van en naar de herdenking.

Burgemeester Oskam: “Nu het alweer een jaar geleden is dat de oorlog begon, willen we deze mensen de gelegenheid bieden om op een waardige manier te herdenken, samen met andere lotgenoten die elders in Nederland onderdak hebben gevonden.”

Ontmoetingscentrum

Onlangs is in het Huis van de Wijk Schollevaar (Stationsplein 20) een Oekraïens Ontmoetingscentrum (OOC) geopend. Dit is georganiseerd door de Oekraïners zelf en wordt ondersteund door Welzijn Capelle.

In het OOC staan ontmoeten en verbinden centraal. Ook starten er binnenkort Nederlandse taallessen. Het Ontmoetingscentrum is elke maandag, woensdag en vrijdag open van 9.00 tot 13.00 uur.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen