maandag, april 15, 2024

Opening Regentenkamer Van Cappellenhuis op zaterdag 1 april

- Advertisement -

Op zaterdag 1 april is de Regentenkamer in het Van Cappellenhuis weer te bezoeken. De openstelling vindt plaats in het kader van de Nationale Museumweek en is gratis te bezoeken.

De Regentenkamer is een bijzondere ruimte in het Van Cappellenhuis. Het is namelijk de enige kamer die nog in originele staat verkeert in het 120 jaar oude Rijksmonument. Het is ook één van de mooiste en best bewaarde regentenkamers in Nederland, inclusief kostbare schilderijen, kunst, inventaris en inrichting.

Het Van Cappellenhuis is eind negentiende eeuw gebouwd na het overlijden van Anna Maria van Cappellen en haar man Johannes Nolen. Zij richtten een stichting op en lieten in hun testament opnemen dat na hun dood een ‘ouden mannen- en vrouwenhuis’ te bouwen, wat tegenwoordig een bejaardenhuis of verzorgingstehuis wordt genoemd.

Richting het einde van de twintigste eeuw wordt de opvang van ouderen anders geregeld en verliest het huis diens oorspronkelijke functie. Later verkrijgt het gebouw de status van Rijksmonument en dient deze inmiddels als multifunctionele ruimte.

Openstelling

Mensen kunnen zaterdag 1 april tussen 12.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan de Regentenkamer van het Van Cappellenhuis. De rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel, die de bezoekers alles kunnen vertellen over de boeiende geschiedenis van deze unieke ruimte.

Het Van Cappellenhuis bevindt zich aan de Dorpsstraat 164 in Capelle aan den IJssel. De toegang is gratis.


Kunst & Atelierroute

Op 1 en 2 april vindt eveneens de Kunst & Atelierroute in Capelle aan den IJssel plaats en is ideaal te combineren met een bezoek aan de Regentenkamer. De overzichtstentoonstelling, waar van alle 21 deelnemende kunstenaars een werk is te zien, wordt gehouden in de Galerie van het Van Cappellenhuis.

Meer informatie over de Kunst & Atelierroute is te vinden op de website van Kunstkring Capelle.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen