zondag, april 21, 2024

Corona-monument langs Hollandsche IJssel onthuld

- Advertisement -

Aan het Rinus Terlouwpad langs de Hollandsche IJssel is vandaag een herdenkingsmonument onthuld. Het is een plek om stil te staan bij de coronapandemie en de gevolgen die dit heeft gehad.

In Capelle aan den IJssel zijn bijna tweehonderd mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Ook heeft de periode met alles om het virus een grote impact gehad op veel mensen: financieel, sociaal of in het onderwijs.

Voor sommige mensen heeft het nog altijd impact. Mevrouw Martie Molkenboer verloor haar man. Hij was het eerste dodelijke slachtoffer uit Capelle. Molkenboer voelt nog iedere dag het verlies: ”Een niet te bevatten verdriet is het. Van de een op het andere moment ligt je hele leven aan diggelen. Mijn man was een hardwerkende, ontzettend lieve man. Besmet tijdens het werk: wat was het een angstige tijd. Met veel steun van mijn zoon, die er vandaag ook weer voor me is, krabbel ik weer op maar vergeten doe je het nooit. Daarom vind ik dit herdenkingsmonument een mooi initiatief, een plek voor alle Capellenaren.”

Herdenkingsmonument

Het wens voor het monument werd uitgesproken in de zomer van 2021, toen de Capelse politiek praatte over de gevolgen van corona en wat er nodig was om uit die crisis te komen. Raadslid Peter Eilander en wethouder Ans Hartnagel gingen op zoek naar een geschikte locatie, en verzamelden wensen en ideeën voor de herdenkingsplek.

“Het moest in ieder geval iets worden voor alle Capellenaren. Waar ieder met zijn of haar eigen verdriet of herinnering heen kan. Een plek die troost biedt. Om stil te staan”, legt Peter Eilander uit. Er is bewust gekozen voor een locatie langs de Hollandsche IJssel: “Hoe mooi is dan deze plek aan de rivier. Waar het water altijd blijft stromen, zoals het leven altijd door zal gaan. Moeizaam soms, bij grote verliezen. Maar altijd in beweging.”

Ontwerp

Bart Bordes is ontwerper van het monument. Vanwege de locatie – op de kademuur voor de voormalige steenplaats Kouwenhoek – heeft hij een verbinding gemaakt met het verleden van de plek. “Het monument is als het ware een lading verse IJssel stenen uit de fabriek. Uit deze stapel stenen zijn stenen verdwenen en is de herdenkingsplek ontstaan.”

De buitenzijde van het monument is stekelig en geperforeerd. “Gelijk aan de grilligheid van de gevolgen van de Covid-pandemie en de gaten die geslagen zijn in het leven van de Capellenaar”, legt Bordes uit. “De binnenzijde vormt een bank die de bezoeker omsluit en de mogelijkheid geeft om langs de rivier een rustpunt te vinden om uit te kijken over het stromende water en te herdenken. Zo is een symbolische plek gemaakt waar je alleen kunt zijn, maar ook ruimte is om herinneringen te delen.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen