dinsdag, april 16, 2024

Ketikoti herdacht en gevierd: ‘Het is belangrijk om bewustwording te creëren’

- Advertisement -

Zaterdag 8 juli werd in Capelle een lokale viering en herdenking georganiseerd van Ketikoti, de afschaffing van de slavernij. Op het Amnestyplein was een programma met muziek, cultuur, toespraken, en een markt.

Ketikoti, wat ‘gebroken ketenen’ betekent, is een van oorsprong Surinaamse feestdag. Het markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863, dit jaar dus 160 jaar geleden. Dit jaar werd voor het eerst vanuit inwoners het initiatief genomen om ook in Capelle aan den IJssel hierbij stil te staan.

“Vrijheid is voor iedereen”

Yvonne Olivieira, één van de initiatiefneemsters van het Capelse Ketikoti, legt uit waarom het belangrijk is om lokaal ook Ketikoti te vieren en te herdenken: “Het is belangrijk omdat hier veel nazaten wonen, maar ook om bewustwording te creëren. We hebben een gedeeld verleden: het is niet iets van alleen Surinamers of Antillianen. Witte Nederlanders hebben ook een aandeel daarin, dus het is van ons allemaal.”

Daarnaast gaat het om de viering van vrijheid, zo vertelt Olivieira, en is het daarom al belangrijk om iedereen daarin mee te nemen: “Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Vrijheid is voor iedereen. Dat is voor iedereen belangrijk. Daarom wilden we deze dag, van herdenken en vieren, ook in Capelle hebben.”

Het is niet de eerste keer dat Ketikoti in Capelle wordt herdacht en gevierd. Daar is raadslid Marita Pengel verantwoordelijk voor geweest. Vorig jaar organiseerde ze samen met bewoners in Schollevaar een bijeenkomst en nog eerder in 2009 was ook een Ketikoti-viering op het Stadsplein.

Gevolgen verleden in het heden

Zowel Marita Pengel als Yvonne Olivieira leggen uit hoe de gevolgen van het slavernijverleden nog altijd merkbaar zijn in het heden: “Waarom krijgen mijn kleinkinderen een lager schooladvies”, vraagt Olivieira zich af. “Waarom als ik bel ergens voor, en mensen horen mijn achternaam, worden er ander soort vragen gesteld? En sollicitaties die worden afgewezen, ook al heb je dezelfde kwaliteiten?”

“Hoe we behandeld worden, dat moet niet langer onderschat worden”, zegt Pengel. “Als je mee wil doen in de maatschappij, dan nog, dan word je tegengewerkt. Op allerlei manieren.” Pengel ziet daarom graag dat ook beleidsmatig in Capelle aan den IJssel meer aandacht wordt gegeven aan Ketikoti en het slavernijverleden.

Hoop op jaarlijks evenement

Op de vraag of alle Capellenaren naar het Capelse Ketikoti zouden moeten komen, antwoordt Pengel resoluut: “Absoluut. Ik vind het echt belangrijk, want alleen op die manier komen we dichter tot elkaar.”

Yvonne Olivieira is van mening dat de Ketikoti-viering goed is voor de gemeente en spreekt de hoop uit dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt: “Het evenement is een goede manier om bij te dragen aan de bewustwording in Capelle en om op een gelijkwaardige en respectvolle manier met elkaar om te gaan. Dat is belangrijk.”


Bekijk hieronder meer foto’s van de Ketikoti-viering in Capelle aan den IJssel

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen