donderdag, juni 13, 2024

Verouderde ondergrondse containers opgeknapt

- Advertisement -

De gemeente heeft meerdere ondergrondse containers opgeknapt die na vijftien jaar eigenlijk aan vervanging toe zijn. Het is een proef van de gemeente om duurzaamheid van grondstoffen te besparen en kosten te besparen.

In Capelle aan den IJssel staan in totaal 1.600 ondergrondse containers voor restafval, papier, glas en GFT. Elke ondergrondse container wordt gebruikelijk na zo’n vijftien jaar gebruik vervangen, maar daar wil de gemeente verandering in brengen: “Vaak gaat het om een aantal onderdelen van de container. Het is dan zonde om de hele container af te schrijven, weg te doen en een compleet nieuwe container aan te schaffen”, zo stelt de gemeente.

Als proef zijn tien oude ondergrondse schoongemaakt, gecontroleerd en opgeknapt. Het is gebleken dat een grootste gedeelte van de containers goed zijn. Volgens de gemeente moeten vooral bewegende en losse onderdelen worden vervangen. De oude maar nog bruikbare onderdelen zijn gereinigd en/of hebben een beschermlaag gekregen.

Klaar voor nieuw leven

Wethouder Sjoerd Geissler (duurzaamheid) plaatste één van de opgeknapte containers terug aan de Rietkraag. Geissler zegt blij te zijn met het hergebruik: “Op deze manier hoeven we minder volledig nieuwe containers te kopen. Ook kost het ons ongeveer de helft per container minder. Deze circulaire werkwijze past goed binnen de stappen die we als gemeente zetten om Capelle duurzamer te maken.”

Hij vervolgt: “Met een nieuw en fris uiterlijk, na een technische check én met een veiligheidsnormering is de ondergrondse container op de Rietkraag klaar voor een nieuw leven. Ook de andere negen containers krijgen dit jaar weer een plek in Capelle aan den IJssel. Volgend jaar doen we dit opnieuw met tien andere ondergrondse containers in de stad.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen