donderdag, mei 23, 2024

Nieuw maatregelen Coronavirus, scholen en restaurants gesloten

- Advertisement -

Het kabinet heeft zondag na een spoedberaad bekend gemaakt dat ter bestrijding van het Coronavirus er extra maatregelen gelden tot en met 6 april. Minister Slob en Bruins maakten zondag bekend dat horeca, scholen en kinderopvang per direct gesloten worden. Zo moeten de eet- en drinkgelegenheden vanaf vanavond 18.00 uur gesloten zijn. Dit om te voorkomen dat er grotere groepen mensen bij elkaar komen die het virus kunnen overdragen.

Wat betekent dit voor werkend Nederland?
In algemene zin betekend het dat kinderen thuis zullen moeten blijven van school. Ouders welke geacht worden om te werken zullen dit vanuit huis moeten verrichten zover dat mogelijk is. Een kantoormedewerker kan bijvoorbeeld prima vanuit huis werken, de werkgever moet daarvoor wel de noodzakelijke maatregelen nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verstrekken van een laptop. Ouders welke werken in een vitaal beroep, zoals een medewerker in de ICT, zorg of hulpdiensten worden met klem verzocht om wel te werken en pas thuis te blijven bij klachten van het virus. Voor hen blijft de kinderopvang wel beschikbaar, de scholen en kinderopvangorganisaties worden door het ministerie verder bijgepraat.

Stop met Hamsteren, supermarkten blijven open!
De minister riep zondagavond nogmaals op om te normaal boodschappen te doen, er is geen reden tot Hamsteren. Juist het het hamstergedrag zorgt voor onnodig lege schappen in de supermarkten. Distributiebedrijven en supermarkten krijgen vanwege de drukte minder tijd om schappen goed aan te vullen. De minister vertelde er tevens met klem bij dat er voldoende voorraden liggen in de magazijnen van de winkels.

Supermarkten en winkels voor levensmiddelen en medicijnen blijven open, dit is ook te zien in andere landen. Er is dus voldoende voorraad aanwezig en ook de distributiecentrums zullen voldoende personeel en voorraden hebben om deze winkels weer aan te vullen, uitzendbureaus staan klaar met voldoende arbeidskrachten om uitval door ziekte in winkels en distributiecentrums op te vangen.

Bedrijven zoals eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.
Het ministerie heeft bedrijven eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs gesloten. Het is niet meer toegestaan om op openbare plekken waarbij groepen mensen bij elkaar komen open te houden. Dit houdt in dat bijvoorbeeld restaurants sinds zondagavond 18.00 uur gesloten zijn. Ook het afhalen van eten is niet meer toegestaan bij bijvoorbeeld de plaatselijke chinees. Wel mag Thuisbezorgd die zeker onderdeel uitmaakt van de voedselketen maaltijden blijven bezorgen. Het bedrijf achter Thuisbezorgd zegt in gesprek te gaan met getroffen restauranthouders. Om besmetting te voorkomen werd er overigens al alleen nog contactloos bezorgd. Dit houdt in dat de bezorger het eten voor de deur zet een aanbelt.

Hoeveel mensen zijn er ziek en overleden
Inmiddels zijn er 1135 mensen geregistreerde mensen die ziek zijn door het Coronavirus, er 20 patiënten overleden. Van de 1135 patiënten zijn 162 patiënten opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Alle slachtoffers welke zijn overleden variëren in de leeftijd van 59 tot 94 jaar en hadden al onderliggende gezondheidsproblemen. Het RIVM verwacht dat ongeveer 6000 mensen het virus onder de leden hebben, maar zich hier niet van bewust zijn. Dit komt omdat bij sommige mensen het virus slechts lichte vergelijkbare klachten vertoond.

Waarom is Corona zo moeilijk te bestrijden en het normale griepvirus niet
Over het Coronavirus is momenteel weinig bekend, het virus begon eind december in China en groeide razendsnel in heel de wereld. Het blijkt dat bij hoesten en niezen de kleine druppeltjes die vrijkomen veel bacteriën bevatten die kunnen worden overgedragen Voor de normale griep is er een vaccin, voor Corona nog niet. Dat betekend dat wij er als mensen ook niet immuun voor zijn en we dus sneller ziek worden.

Gezonde en jongeren mensen overleven het virus wel, maar bij oudere en mensen met een zwakkere gezondheid is het virus een stuk dodelijker dan het normale griepvirus. Het coronavirus tast met name de luchtwegen aan, hierin ontstaan eerst ontstekingen in de keel die langzaam doordringen in het luchtwegsysteem tot uiteindelijk aan de longen. Behandeling is niet altijd nodig in het ziekenhuis. Veel patiënten worden beter met de normale maatregelen als rust en pijnstillende medicijnen van paracetamol. Zwaar getroffen patiënten worden goed in de gaten gehouden in ziekenhuis en thuis quarantaine.

Heeft u vragen over het Coronavirus, bel dan met het RIVM op 0800-1351, Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen