Capelse Handhavers krijgen wapenstok op proef

De handhavers in Capelle aan den IJssel kunnen vanaf 1 januari beschikken over een korte wapenstok. Dit heeft minister Grapperhaus van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om een pilot waar 10 gemeenten voor zijn geselecteerd. Na het volgen van een pittige opleiding mogen de handhavers de wapenstok gaan inzetten wanneer er noodzaak voor is.

Het bezit van de wapenstok moet met name repressief gaan werken, dit kan ervoor zorgen dat het trekken van een wapenstok in een grimmige situatie de-escalerend moet werken. Wanneer noodzakelijk mag er met de wapenstok gepast geweld worden toegepast. De inzet zal ten alle tijden worden beoordeeld, Capelse handhavers dragen ook Bodycams, hierdoor kan de situatie in beeld en geluid van begin tot eind worden geëvalueerd.

De gemeenten die aan de proef meedoen zijn Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland.

Boa’s hebben steeds vaker te maken met agressie, en vinden dat ze nog meer risico lopen nu ze ook nog de coronamaatregelen moeten handhaven. In de toekomst is het de bedoeling dat de lokale driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie kan besluiten dat de boa’s zo’n stok krijgen. De minister oordeelt dan alleen nog achteraf of het terecht was.

Archief

Selecteer het nieuws uit jou wijk

Heb een nieuwstip of wil je contact opnemen met de redactie van Capelle Vandaag?  Mail redactie@capellevandaag.nl

Over Capelle Vandaag

Capelle Vandaag is een onafhankelijke nieuwswebsite voor Capelle aan den IJssel.  De nieuwsberichten, foto's en video's worden gemaakt door een team van enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ook schrijven voor Capelle Vandaag?  Neem dan contact met ons op.

Adverteren

Capelle Vandaag is de plek om jouw lokale bedrijf onder de aandacht te brengen. Bij ons kun je voor een vast bedrag per maand adverteren in de hele stad, of gericht op een specifieke wijk.

Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Volg Capelle Vandaag