donderdag, juni 13, 2024

Buurgemeente Zuidplas wil heel nieuw dorp bouwen met 8000 woningen

- Advertisement -

Als het aan de gemeente Zuidplas ligt komt er tussen Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Waddinxveen en Moordrecht een heel nieuw dorp bij. De gemeente wil met het dorp wat gebouwd wordt in de Zuidplaspolder, een open weidegebied tussen Gouda en Zevenhuizen 8000 woningen bijbouwen. Het plan ligt al sinds 2004 op de tafel.

Dat er nieuwe woningen bij moeten komen is duidelijk. Met de nieuwbouwgebieden De Jonge Veenen in Moerkapelle en het Koningskwartier in Zevenhuizen is er al een flinke stap gezet om extra woningen bij te bouwen. Hiervoor zijn grote stukken polderlandschap ingeleverd, en daar is niet iedereen het mee eens. De volgende stap is het bouwen van een heel nieuw Dorp, ook wel Het Vijfde Dorp.

De lokale politiek is blij met de plannen maar ook geschrokken. Zij hadden liever gezien dat er in- en rondom de dorpskernen wordt bijgebouwd. De gemeente Zuidplas geeft in de plannen aan dat er naast woningen ook extra voorzieningen moeten komen. Om die centraal op te zetten kan er een nieuwe dorpskern worden gebouwd en rondom deze kern een dorp worden gebouwd. De te bouwen woningen moeten betaalbaar zijn, het richt zich vooral op gezinnen en een een- en tweepersoonshuishoudens waaronder ouderen. Juist voor hen moeten er aantrekkelijke en betaalbare woningen worden gebouwd.

Of en wanneer de bouw van start moet gaan is vooralsnog niet bekend. Een aantal tuinders weigeren om het gebied te verlaten. Ook het Ruimtelijk Planbureau in Den Haag vind de bouw niet verstandig in de polder, het ligt op het laagste punt van Nederland en heeft veel risico bij overstromingen van bijvoorbeeld de Hollandsche IJssel of de Gouwe. De gemeente heeft groot onderzoek laten doen door onder andere de waterschappen en wuift dat probleem weg.

Op 15 april organiseert de gemeente de eerste informatiebijeenkomst, inwoners kunnen dan hun mening geven. Ook zal er later nog een prijsvraag worden gehouden hoe het dorp moet gaan heten. De gemeente Zuidplas bestaat momenteel uit de dorpen Moerkapelle, Zevenhuizen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen