woensdag, mei 29, 2024

Grootschalige controle op metro Capelsebrug

- Advertisement -

Metrostation Capelsebrug was vrijdagavond het toneel van een leger aan handhavers van de RET, de gemeente en politie. Alle reizigers die het station passeerden werden onderworpen aan een controle. Dit leverde vooral heel veel bekeuringen op voor zwartrijden en het niet dragen van een mondkapje.

© Jeffrey Jacobs

De grootschalige actie die om 17.00 uur van start ging en tot 24.00 uur duurde, is op touw gezet nadat er meerdere meldingen binnenkwamen van overlastgevende jeugd op en rondom de metrostations. Wijkagenten van Ommoord, Capelle en Zevenkamp sloten zich aan bij de actie. Het was voor hen de uitgelezen kans om te zien wat voor reisbewegingen de jongeren maken in hun wijk.

Actie onderdeel van aanpak een veiliger Rotterdam Oost

De actie is op poten gezet door Jurre (35), generalist bij de eenheid Rotterdam-Oost, hieronder vallen de basisteams IJsselland en Maas-Rotte. Dergelijke acties vinden wel vaker plaats, maar niet zo grootschalig als vandaag. Normaal gesproken wordt er met een paar man van metro naar metro gehopt. Deze dag deden er wel zestig man mee, waardoor alle passagiers gecontroleerd konden worden.

© Jeffrey Jacobs

Het basisteam besteed veel aandacht aan grootschalige acties. In de afgelopen maanden zijn er ook meerdere grootschalige verkeerscontroles geweest in Rotterdam Ommoord en Zevenkamp. Naast de reguliere bekeuringen is de schat aan informatie groot. Vervoersbewegingen van bekende personen bij de politie worden op deze manier in kaart gebracht. Daarnaast wordt er vooral succes geboekt in de aanpak van ondermijning.

Doel van de actie is zichtbaar aanwezig zijn

Het doel van de actie was niet zozeer het uitdelen van boetes, al is de bijvangst uiteraard wel een zeer groot aantal zwartrijders en niet of onjuist dragen van een mondkapje. Dat laatste leidde tot de aanhouding van een 17-jarige jongen die hierop werd bekeurd, maar weigerde zich te identificeren. Nadat hem herhaaldelijk werd gevraagd om mee te werken, werd hij in de boeien geslagen. Het gevolg was een boze mama die met zijn paspoort naar de controleplaats moest komen. Met nog een paar adviserende woorden van de agent mocht hij met twee bekeuringen op zak en een preek van moeders zijn weg weer vervolgen.

© Jeffrey Jacobs

Met de actie geeft de politie een signaal af dat ook in het openbaar vervoer zich iedereen moet gedragen. Daarnaast hoopt de politie dat ook de overlast rondom stations afneemt en de leefbaarheid voor omwonenden beter wordt. Natuurlijk weet ook de politie dat alleen een actie als deze niet voldoende is.

© Jeffrey Jacobs

Hoeveel bekeuringen er precies zijn uitgeschreven is nog niet bekend. De RET heeft zeker 150 bekeuringen uitgeschreven en er werden vijf personen aangehouden die nog gesignaleerd stonden voor openstaande geldboetes. Dit ging om een totaal bedrag van ruim 4.500 euro. Een scooterrijder die volledig beschonken op zijn scooter stapte, kon ook mee in een politiebus. De man bleek veel te veel gedronken te hebben, reed zonder licht en stond nog gesignaleerd voor een geldbedrag. In de loop van zaterdagmorgen zullen alle resultaten bekend worden gemaakt.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen