donderdag, mei 23, 2024

Hondenbelasting verdwenen in gemeentelijke Voorjaarsnota

- Advertisement -

Morgen biedt het college de Voorjaarsnota aan. Opvallend hierin is dat de hondenbelasting lijkt te gaan verdwijnen. De timing had niet beter uit kunnen komen. Vandaag werd namelijk in de Tweede Kamer gesproken over de hondenbelasting en een meerderheid van de Kamerleden bleek uit rondgang door de RTL voor afschaffing van de ‘blaftaks’ te zijn.

De hondenbelasting stamt nog uit de Middeleeuwen en is destijds ingevoerd om hondsdolheid tegen te gaan en de hoeveelheid zwerfhonden terug te dringen. Tegenwoordig is het vooral een middel van gemeenten om belasting te innen. Een belasting voor katten bestaat bijvoorbeeld weer niet.

Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel belasting zij heffen voor het houden van honden. Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland heffen nog hondenbelasting en ook de hoeveelheid loopt sterk uiteen. Dit gaat van enkele tientjes tot 130 euro in Groningen.

Capelle momenteel relatief duur

Dat de hondenbelasting in Capelle lijkt te gaan verdwijnen, komt deels als een verrassing. In onze gemeente wordt namelijk relatief veel belasting geheven: €80,29 voor één hond en voor elke volgende hond komt daar nog eens €160,58 bovenop. Dat is dus een forse inkomstenpost die komt te vervallen voor de gemeente.

Toch laat wethouder Nico van Veen in een reactie weten waarom zij af willen zien van deze eeuwenoude belasting: ”In deze coronatijd is gebleken dat veel mensen behoefte hebben aan het gezelschap van een hond. De viervoeters hebben een toegevoegde waarde op het welzijn van de hondenbezitter. Gezelschap, een reden om naar buiten te gaan en te bewegen: goed voor het geestelijk en lichamelijk welbevinden. Een belasting mag daarom geen belemmering zijn!”

Voorjaarsnota

Morgen biedt het college van wethouders en burgemeester de Voorjaarsnota van Capelle aan, aan de gemeenteraad. Hieruit is gebleken dat de gemeente van de hondenbelasting af wil. Het is daarom nog niet vastgelegd dat dit gaat gebeuren, omdat de raad hier nog over zal discussiëren.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen