woensdag, mei 29, 2024

Reactie burgemeester op geweld in Capelle: Capellenaar hoeft zich geen zorgen te maken

- Advertisement -

Afgelopen tijd wordt het nieuws in Capelle aan den IJssel gedomineerd door heftige en soms fatale geweldsincidenten. Het lijkt alsof het geweldsspiraal alsmaar verergerd, maar is dit zo? Ook geeft Burgemeester Oskam zijn reactie op de recente gebeurtenissen.

Het gewelddadige overlijden van Knut en Wisam zijn twee recente voorbeelden die een grote schok teweeg hebben gebracht in de gemeente. Daarnaast zijn er afgelopen tijd ook meerdere schiet- en steekincidenten geweest zonder fatale afloop.

Het lijkt wel alsof mensen voor het minste en geringste gewelddadig worden, al dan niet met het gebruik van een wapen.

Cijfers

Afgaand op cijfers van geregistreerde (gewelds-)misdrijven van de politie, is er afgelopen decennium een afname te zien in het aantal geweldsincidenten en bedreigingen. De geweldsincidenten met dodelijke afloop varieert erg per jaar.

Ondanks de daling op de langere termijn is er vanaf 2018 weer een lichte stijging zichtbaar. De politie heeft voor 2021 pas voor de eerste zes maanden de cijfers gepubliceerd, dus het is afwachten hoe de trend zich verder doorzet.

Artikel gaat verder onder tabel

* Overzicht geregistreerde moorden/doodslag; mishandeling/geweldsplegingen; bedreigingen. Cijfers 2021 betreffen januari t/m juni.
Reactie Burgemeester Oskam op recent geweld

Capelle Vandaag bezocht burgemeester Peter Oskam en vroeg hem om een reactie: “Net als de meeste Capellenaren maak ik me daar zorgen over. Je schrikt daar natuurlijk toch van”, zo begint Oskam.

Net als in de cijfers van de laatste jaren ziet de burgemeester een toename in het geweld. “Je herkent het overal in Nederland. Vooral geweld onder jongeren, met messen. Daar zijn we nu actief op in aan het zetten.” Zo komt er binnenkort weer een landelijke wapeninleveractie en probeert de gemeente ook ouders en scholen te betrekken.

Daarnaast benadrukt Oskam dat veiligheid altijd het speerpunt van dit college is en dat er ook nauw contact is met de politie en het openbaar ministerie bij dit soort gebeurtenissen. Wel maakt de burgemeester, net als die van vele andere gemeenten, zich zorgen over de capaciteit van de politie. Daar vraagt de gemeente aandacht voor en heeft voor extra geld gevraagd bij de minister.

De burgemeester begrijpt de zorgen van Capellenaren, maar benadrukt ook dat afgelopen gebeurtenissen echt incidenten zijn: “Elke keer als er wat gebeurt, schrikken we daar weer van. Het is nu toevallig zo dat er een paar keer kort achter elkaar iets gebeurt, ook met ernstige afloop. Ik snap de zorg, maar de mensen kunnen er echt op vertrouwen dat de gemeente, de politie en handhaving er alles aan doen om de zaak op te lossen.”

Bekijk het volledige interview met Burgemeester Peter Oskam hieronder

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen