dinsdag, april 16, 2024

Veteranen en scholieren genieten van voorstellingen ter gelegenheid van lokale Veteranendag

- Advertisement -

Gisteren werden er ter gelegenheid van de lokale Veteranendag voorstellingen gegeven in het Isala Theater. Veteranen en scholieren genoten samen van een bijzonder geslaagde dag.

Al jaren is er een samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas om deze dag samen te vieren. Deze dag wordt waardering getoond aan veteranen, maar wordt ook gebruikt ter educatie voor de jongere generaties.

De gemeenten onderstrepen het belang van deze dag: “Veteranen verdienen onze waardering. Waardering voor de Tweede Wereldoorlog-,Indië-, Nieuw-Guinea- en Korea-veteranen, maar ook voor de jongere veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies zoals in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan, Mali en nog zoveel meer.”

Scholierenprogramma

In de ochtend maakten scholieren al eerder kennis met het onderwerp veteranen. De drie burgemeesters hadden scholen uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de première van het concert “De missie, ver weg en toch dichtbij.”

Het verhaal gaat over Marlies, zij is 14 jaar en dochter van een jonge veteraan. Haar vader Herman is begin 2021 teruggekomen van zijn derde missie naar Afghanistan. Marlies wordt gevolgd in haar leventje in Nederland, terwijl haar vader op uitzending is. De film geeft een realistisch beeld van de belevingswereld van een veteranengezin. De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zorgde voor de muzikale begeleiding.

Concert voor veteranen

De veteranen genoten ’s avonds met elkaar van een bijzonder geslaagd concert in het Isala Theater. De vijftig professioneel opgeleide muzikanten van het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder leiding van chef dirigent kapitein Peter Kleine Schaars, zorgden voor een gevarieerd concertprogramma.

De veteranen luisterden onder andere naar fanfaremuziek, maar ook naar moderne muziek uit de Veteranen Top 50. Vooraf genoten de veteranen met elkaar van de ‘blauwe hap’. Na afloop was er gelegenheid om met elkaar na te praten.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen