woensdag, mei 29, 2024

Door stijgende gasprijzen ook duurdere stadsverwarming in Schollevaar

- Advertisement -

De gasprijzen stijgen fors. Als je aangesloten zit op het warmtenet (ook bekend als stadsverwarming) denk je mogelijk dat je de dans ontspringt, maar niets is minder waar. Ook dan zal je dit jaar diep in de buidel moeten tasten om er warmpjes bij te kunnen zitten.

In Capelle aan den IJssel is de wijk Schollevaar aangesloten op stadsverwarming. Inmiddels is de gemeente ook druk aan het onderzoeken hoe ze de overige wijken aardgasvrij kunnen maken om zo de klimaatdoelstellingen van 2050 te kunnen behalen.

Warmtewet

Bij stadsverwarming kunnen bewoners niet zelf kiezen bij welke leverancier ze zijn aangesloten. In Schollevaar ontvangen alle huishoudens de rekening van energieleverancier Eneco.

Om te voorkomen dat de vaste leverancier vervolgens te hoge prijzen zou vragen, kwam de landelijk politiek met de ‘Warmtewet’. In de wet stond dat er maximumtarieven zijn voor warmte. Zo is er opgenomen dat iemand die gebruik maakt van stadsverwarming nooit meer betaalt dan iemand die een cv-ketel op gas heeft.

Stijgende gasprijzen

Nu de gasprijzen fors stijgen, stijgt automatisch het maximumtarief van de stadsverwarming mee. Hierdoor zijn energieleveranciers in staat ook daarvan de prijzen fors omhoog te gooien.

De Telegraaf zocht uit dat Eneco – de leverancier van het warmtenet in de wijk Schollevaar – dit jaar de duurste energieleverancier is voor stadsverwarming. Dit jaar betaal je namelijk per gigajoule €43,76. Dit is een stijging van 78% ten opzichte van het jaar ervoor.

Wel profiteren ook huishoudens met stadsverwarming van de compensatieregeling van het kabinet. Het kabinet is met deze korting gekomen om de energielasten van alle huishoudens te verlichten in verband met de forse prijsstijging.

Warmteprijs berekenen

Benieuwd hoeveelheid je dit jaar ongeveer kwijt bent aan de energierekening voor stadsverwarming? Vul dan in onderstaande tool de hoeveelheid GigaJoules in dat je vorig jaar gebruikte.

Weet je niet hoeveel warmte je gebruikt? Dan kan je ook de doorgaande hoeveelheden gebruiken van onderstaand tabel.

Type woning Verbruik warmte
Vrijstaande woning 55 GJ
Hoekwoning 43 GJ
Maisonnette 39 GJ
Tussenwoning 32 GJ
Flat/appartement 24 GJ
Gemiddeld 35 GJ

Hoe werkt stadsverwarming?

Stadsverwarming gebruikt restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales, of restwarmte van bedrijven. Deze restwarmte kan water verwarmen. Zo worden woningen verwarmd en voorzien van warm kraanwater.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen