zaterdag, mei 25, 2024

Capellenaren met een visuele beperking kunnen bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen met een ‘stemmal’

- Advertisement -

In Capelle aan den IJssel is het bij de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart aanstaande voor blinden en slechtzienden mogelijk om te stemmen met een stemmal in het stembureau in het gemeentehuis. Bij andere stembureaus mag er gebruik worden gemaakt van begeleiders.

De stemmal kan gebruikt worden bij stembureau 1 in het gemeentehuis. Dit stembureau is geopend op 14, 15 en 16 maart.

De kiezer die gebruik wil maken van de stemmal, geeft dit aan bij een stembureaulid. Die loopt dan mee naar het stemhokje en legt het stembiljet klaar in de mal. Door middel van braille of het grote cijfer kan vervolgens de partij naar keuze worden gevonden. Vervolgens zoekt de kiezer het nummer van de kandidaat op door het tellen van de rondjes die onder het lijstnummer staan en kleurt het bijbehorende rondje in met het stempotlood.

Is het lijstnummer van de partij en/of het nummer van de kandidaat waarop de kiezer wil stemmen niet bekend? Dan kan de kiezer gebruik maken van de soundbox met hoofdtelefoon. Deze leest de partijnamen voor. Zodra er een keuze is gemaakt voor een partij en de bijbehorende lijst volgt de opsomming en nummering van de kandidatenlijst.

Stemmen bij andere stembureaus

Capellenaren die blind of slechtziend zijn en geen gebruik willen maken van de stemmal met soundbox mogen hulp vragen van een begeleider bij het stemmen. Dit mag een begeleider zijn die u zelf meebrengt of een medewerker van het stembureau.

Ook is op ieder stembureau een loep met verlichting aanwezig en mogen kiezers de vergrootmogelijkheid in de camera van hun eigen smartphone gebruiken.


Meer informatie over stemmen met een stemmal?

Meer informatie over het stemmen met de stemmal is te vinden op www.oogvereniging.nl/verkiezingen

Alle locaties waar gestemd kan worden, zijn te vinden op de website van de gemeente en onderstaande kaart.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen