zaterdag, mei 25, 2024

D66 en CDA vragen hertelling stemmen na gemeenteraadsverkiezingen

- Advertisement -

De Capelse fracties van D66 en CDA hebben bij het Centraal Stembureau van Capelle aan den IJssel aangegeven een algehele hertelling te willen van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. 

Afgelopen week gingen inwoners naar de stembureaus om te kiezen voor een nieuwe gemeenteraad. In totaal brachten 23.119 Capellenaren hun stem uit.

Verzoek tot hertelling

Zowel het D66 als CDA hebben informeel laten weten een hertelling te willen. Beide partijen hebben elk een andere reden hiertoe.

Gelijk aantal voorkeursstemmen

Bij D66 zijn er twee kandidaten die hetzelfde aantal voorkeursstemmen hebben gekregen. Zowel Joost Stegeman als Amanda Pennenburg kregen ieder 188 stemmen.

Volgens de regels van de kieswet zou er dan geloot moeten worden om te bepalen wie de vierde zetel voor de fractie zal vullen in de raad. Om uit te sluiten dat er toch geen verschillen zijn, wil D66 voor de zekerheid een hertelling.

Net geen restzetel

Ook het CDA wil graag een hertelling, maar zij willen dit vanwege een net misgelopen restzetel. De partij heeft na de voorlopige resultaten vijf stemmen tekort om de laatste restzetel te mogen, en willen daarom zeker weten of alle uitgebrachte stemmen correct zijn geteld.

Officieel verzoek op maandag

Beide politieke partijen hebben inmiddels informeel laten weten dat ze maandag 21 maart officieel een verzoek tot hertelling indienen. Het Centraal Stembureau zal dit verzoek maandagochtend om 10 uur honoreren waarna er direct wordt gestart met de hertelling. Uiterlijk dinsdag 22 maart zal de nieuwe voorlopige uitslag dan bekend zijn.

De mogelijke hertelling leidt tot een gewijzigde planning voor de verplichtingen voorafgaand aan de installatie van de nieuwe raad. De geplande zitting van het Centraal Stembureau wordt geschorst om de hertelling uit te kunnen voeren. Na afloop van de hertelling wordt de zitting van het Centraal Stembureau weer voortgezet om de definitieve uitslag van de verkiezingen vast te stellen.

Installatie gemeenteraad eind maart

Woensdagavond 30 maart om 19.30 uur worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Op maandag 28 maart om 19.30 wordt afscheid genomen van de vertrekkende leden van de gemeenteraad.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen