zaterdag, mei 25, 2024

IJsselland Ziekenhuis staat stil bij internationale darmkankermaand

- Advertisement -

De maand maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel staat stil bij deze maand. Het IJsselland speelt een belangrijke rol in onderzoek naar darmkanker.

Sinds 2014 is het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker officieel van start gegaan. Tweejaarlijks worden alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek. Ze moeten dan ontlasting inleveren bij het ziekenhuis, de ontlasting wordt daarna door onder andere het IJsselland Ziekenhuis gecontroleerd op bloedsporen. Als bloedsporen aanwezig zijn, dan kan dit duiden op darmkanker. De patiënt krijgt dan een oproep om langs te komen.

Door het voortijdig te onderzoeken en te constateren zijn duizenden levens gered. Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de behandelmethode effectiever. In 2020 kregen 1,8 miljoen inwoners in Nederland de oproep, 71,6% nam deel aan het onderzoek en bij 4,3% werd er een vervolgonderzoek gestart. Bij 34% van de vervolgonderzoek werd darmkanker of advanced adenomen (hoog risico poliepen) geconstateerd.

Het IJsselland Ziekenhuis is één van de gecertificeerde ziekenhuizen waar dit kijkonderzoek plaatsvindt indien de uitslag van de ontlastingstest positief is. Lees meer over een coloscopie in het IJsselland Ziekenhuis op de website.

Meer weten?

Op de website van de Maag Lever Darm stichting staat alle informatie op: https://www.mlds.nl/kanker/darmkanker/bevolkingsonderzoek-darmkanker/

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen