zondag, mei 19, 2024

Basisscholen nemen het tegen elkaar op tijdens Textiel Race

- Advertisement -

Van 19 september tot en met 13 oktober vindt de Textiel Race plaats. Basisscholen uit Capelle, Nissewaard en Westland binden de strijd aan tegen textielafval. De scholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. Tijdens een speciale les leren de kinderen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel.
De school die het meeste inzamelt, wint ook nog eens een geheel verzorgde schoolreis. Zo maakt de Textiel Race het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Textiel Race

Drie basisscholen uit Capelle aan den IJssel en nog zes scholen uit de gemeenten Nissewaard en Westland gaan vier weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race krijgen kinderen op een leerzame en interactieve manier alles te horen over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Na deze gastles gaan de scholieren zoveel mogelijke oud en kapot textiel inzamelen en/of repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Zij kunnen hun textiel namelijk aan bieden op https://textielrace.nl/  Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. Denk bij textiel aan een oude trui, sokken, oude gordijnen of een oude handdoek.

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 12-09-2022 – Kickoff textielrace met Wethouder Sjoerd Geissler op OBS de Wonderwind in Fascinatio, © Jan Kok – Boomerang Fotografie,
foto/credit: Jan Kok
Klaar voor de start!

Wethouder afvalinzameling en duurzaamheid Sjoerd Geissler gaf op 12 september het startsein voor de Textiel Race op OBS De Wonderwind in de wijk Fascinatio. Geissler benadrukt het belang om kinderen op jonge leeftijd al te leren wat zij kunnen doen: ”Kinderen zien heel goed dat er iets moet gebeuren voor een beter klimaat en milieu. En deze Textiel Race is een goede manier om kinderen te betrekken. Ik vond het ontzettend leuk om vanmorgen de kick-off te mogen doen; het enthousiasme van de kinderen is aanstekelijk! Ik wens alle kinderen van onze Capelse scholen die mee doen, PCB Het Baken, PCB De Horizon en OBS De Wonderwind heel veel succes! Maar het is sowieso een wedstrijd met alleen maar winnaars: deze kinderen zijn allemaal milieuhelden!”

Een betere wereld, begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race Capelle aan den IJssel, Nissewaard en Westland vindt plaats van 19 september tot en met 13 oktober. Het ingezamelde textiel wordt in Capelle opgehaald door Irado in samenwerking met Het Goed. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel goed terecht komt en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen