donderdag, mei 23, 2024

Redders drenkeling Lotte krijgen Heldenonderscheiding

- Advertisement -

Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel heeft vandaag twee heren die vorig jaar een 5-jarige meisje uit de Hollandsche IJssel in Capelle wisten te redden een heldenonderscheiding toegekend. De heer Van Zijl uit Gouda kreeg een bronzen legpenning en een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en de heer Kaho uit Krimpen aan den IJssel ontving van dezelfde Maatschappij een oorkonde. Oskam roemde ‘de helden’ en benadrukte hoe gevaarlijk de snel stromende IJssel kan zijn. 

Op 28 juni vorig jaar raakte de 5-jarig Lotte van Dijk tijdens het spelen onverwachts te water in de Hollandsche IJssel. “Ik was bloemetjes in de rivier aan het gooien. Ik merkte helemaal niet dat ik viel”, vertelt zij zelf aan de burgemeester. Moeder Erica was snel in het water, maar kon haar niet op de kant krijgen. Vanaf de aanlegsteiger waar de heer van Zijl aan het vissen was kwam hij direct in actie. Net als de heer Kaho die vanaf de Krimpense kant het voorval zag gebeuren en met zijn zoon snel in de boot stapte. De heer van Zijl heeft Lotte op de kant gekregen. De heer Kaho heeft ook moeder snel de boot op gehesen. Hulpdiensten waren daarna ter plaatse. Uiteindelijk liep het voorval door het snelle ingrijpen van de omstanders goed af.

 

De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

Burgemeester Oskam mocht tijdens een besloten bijeenkomst vandaag de redders in het zonnetje zetten namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. De Maatschappij bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Voorzitter de heer G. Voûte benadrukt hoe bijzonder het is dat er zo veel omstanders in actie kwamen: “Vaak staan mensen te kijken, maar doen zelf weinig. Deze heldendaden zijn dus zeker niet vanzelfsprekend.”

Peter Oskam: “Ik ben vreselijk trots op deze omstanders die zich als helden hebben gedragen. Ingrijpen op het moment dat het moet getuigt van lef en heeft in dit geval waarschijnlijk het leven van een jong kind gered. Daarnaast doe ik een oproep. Het leren zwemmen op jonge leeftijd is in Nederland heel belangrijk. Net als het halen van zwemdiploma’s. Daarnaast moeten we aandacht hebben voor jonge kinderen, mensen die niet goed kunnen zwemmen of personen die ongewenst in het water raken en zich niet kunnen redden.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen