zondag, mei 19, 2024

Wethouder Sjoerd Geissler van energiearmoede geeft antwoord op stijgende prijs stadswarmte

- Advertisement -

Veel Capellenaren zitten in grote onzekerheid over hun energierekening van het aankomende jaar. Sinds onder andere de Oekraïense oorlog stijgen de energieprijzen voortdurend. Het is meer dan ooit belangrijk om energiebesparende maatregelen te nemen, en hiermee je energierekening zoveel mogelijk naar beneden te brengen.

Eerder schreven wij dat de prijs van stadswarmte dit jaar bijna is verdubbeld. Wethouder Sjoerd Geissler geeft aan dat het tarief van stadswarmte niet is gestegen in verband met de oorlog in Oekraïne. Deze prijs is omhoog gegaan door de tekorten voor gas die eind 2021 al werden opgebouwd.

Medeleven

Wethouder Sjoerd Geissler (energiearmoede) geeft aan dat de gemeente meeleeft met Capellenaren die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Hij adviseert Capellenaren om indien mogelijk energie te gaan besparen: “Denk daarbij aan het plaatsen van ledverlichting of verouderde energieslurpende apparaten te vervangen. De gemeente is ook weer gestart met het aanbieden van een zonnepanelenactie.”

Prijsplafond

Elk jaar wordt in januari het tarief van stadswarmte vastgesteld. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt als onafhankelijke partij de prijzen voor stadswarmte. Het is aan de energiemaatschappijen om hier hun prijzen weer op aan te passen.

Eneco is de aanbieder van stadswarmte in Capelle aan den IJssel. Zij hebben het tarief voor stadswarmte lager ingesteld dan de ACM heeft voorgesteld. Inmiddels zorgt de oorlog in Oekraïne voor flinke problemen rondom de gasvoorraden. Deze moeten voor hogere prijzen elders worden ingekocht, omdat er geen Russisch gas meer wordt afgenomen.

Inmiddels heeft de Rijksoverheid online bekend gemaakt dat ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond: “Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter 1 aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er alternatieve mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.”

Kortgezegd worden ook huishoudens die aangesloten zitten op stadswarmte of blokverwarming beschermd door een prijsplafond. De overheid heeft bepaald dat de prijs voor 2023 op 47,93 euro per gigajoule warmte komt te liggen. Het is nog niet bekend wat voor maximum verbruik hieraan wordt gekoppeld. Voor stroom ligt dit op 2900 kWh en voor gas op 1200 m3.

Achtduizend woningen met blok- of stadsverwarming

In Capelle aan den IJssel worden ongeveer achtduizend woningen verwarmd middels blokverwarming of stadswarmte. Voor stadswarmte staan de woningen onder andere in Capelle-Schollevaar en Fascinatio.

De kosten voor stadsverwarming zitten dus gekoppeld aan de gasprijs. Wanneer je het huidige voorgestelde tarief van 2023 gaat omrekenen naar de prijs voor gas kom je op hetzelfde tarief uit. Die kosten worden nu dankzij het prijsplafond ook begrensd. Zonder het prijsplafond voor stadswarmte (47,39 euro) zou deze prijs anders kunnen stijgen richting de 100 euro per gigajoule warmte. Dat komt omdat de prijs van gas inmiddels richting de 4 euro per m3 is gestegen. Met een maximumprijs voor stadswarmte wordt ook deze groep gedeeltelijk beschermd tegen de hoge energierekeningen.

“Niemand mag straks in de kou zitten!”

Wethouder Geissler: “Met het plan van het prijsplafond zoals het er nu ligt, kunnen de meeste huishoudens er gebruik van maken. Het is nog niet helemaal uitgewerkt. Maar ik ben hoopvol dat de regeling uiteindelijk alle huishoudens helpt. De inzet van het Capelse college blijft, dat niemand buiten de boot valt. Als de plannen niet voorzien in wat er nodig is, zullen we ook zeker aan de bel trekken in Den Haag. Verder houden we de vinger aan de pols als het gaat om betalingsproblemen van Capellenaren van hun energierekening. Niemand mag straks in de kou zitten!”

Sjoerd Geissler vult verder aan: “Ook blijven we ons inzetten voor het loskoppelen van de prijs van stadsverwarming aan de gasprijzen. Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op de kosten van die warmte en niet op iets anders. Stadswarmte is een duurzamere vorm van verwarming. Het draagvlak stadswarmte groeit als daar de feitelijke tarieven voor gelden.”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen