vrijdag, juni 14, 2024

Havensteder en brandweer openen belevingswoning op de Reigerlaan

- Advertisement -

Havensteder en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben afgelopen donderdag een belevingswoning aan de Reigerlaan in Capelle geopend. In de woning kunnen Capellenaren terecht voor een interactieve rondleiding, over hoe je een eventuele brand in een woning kunt voorkomen.

Zodra je de woning binnenkomt, ruik je de geur van brand. Zowel in de keuken van het huis, als de woonkamer en een slaapkamer zijn situaties van een woningbrand nagebootst. Je krijgt dan ook direct het gevoel dat er wat ergs is gebeurd, maar hoe kun je dit thuis voorkomen?

Veel woningbranden worden veroorzaakt door apparatuur in huis. Even je telefoon opladen, of je laptop die aan de lader blijft zitten. Maar ook het opladen van je elektrische fiets of je step kan voor een flinke woningbrand zorgen. En juist deze laatste voorbeelden zijn de afgelopen jaren voor 18% de oorzaak van een forse woningbrand.

In de belevingswoning kunnen kinderen en hun ouders op een educatieve manier omgaan met gevaren in huis. Wat gebeurt er als je een oplader in het stopcontact laat zitten, of als je elektrische step in de gang wordt opgeladen. En wat kan er gebeuren als je geen rookmelder of koolmonoxidemelder hebt geplaatst? Met behulp van een tablet en een route door het huis leer je omgaan met gevaren in huis, en hoe je een eventuele brand kunt voorkomen.

 

Peter Schuurmans, hoofd van de afdeling Veilig Leven van de VRR: “De brandweer van de VRR rukt zo’n 650 keer per jaar uit voor een woningbrand. Naast voorlichting op scholen  zetten we met deze reizende belevingswoning nu ook stevig in op preventie en zelfredzaamheid van volwassenen. Zo willen we het aantal woningbranden én het aantal slachtoffers drastisch terugbrengen.”

Wil je ook een kijkje nemen?

De woning is geopend op:

  • Woensdag: van 13:00 tot 17:00
  • Donderdag van 13:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 12:00 tot 16:00
  • Gesloten op Koningsdag en Hemelvaartsdag.

Adres: Reigerlaan 32 in Capelle aan den IJssel

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Dit is zeker de moeite waard. Het heeft een hele impact op het gezin. Soms ook de huisdieren.

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen