maandag, april 15, 2024

Basisschoolleerlingen denken mee over buitenruimte in Capelle

- Advertisement -

Afgelopen weken ging de gemeente al in gesprek met inwoners over de Capelse buitenruimte. Nu is het ook de beurt aan de volwassenen van de toekomst, de kinderen. Ook zij hebben een belangrijke stem in de invulling van de buitenruimte. Hiervoor is een speciaal mini-lespakket ontwikkeld voor basisscholen.

In het mini-lespakket zit een animatie, kleurplaat, lesbrief en speciale ‘inleverdoos’. Allemaal speciaal ontwikkeld en vormgegeven voor kinderen. De kinderen besteden zo op een speelse en lerende manier aandacht aan wat buitenruimte is en wat dat betekent voor hun eigen leef- en schoolomgeving.

Wethouder Marc Wilson (buitenruimte) was woensdagochtend op bezoek bij obs De Tweemaster. Bij de school zijn de kinderen al druk in de weer geweest met het lespakket. Daaruit zijn een heleboel tekeningen en tekstjes gekomen die de gemeente kan gebruiken bij het verder ontwikkelen van het beleid voor de buitenruimte. De wethouder kwam daarom bij deze school de eerste ideeën ophalen.

Trotse directrice

Directrice Marloes Schimmer van basisschool De Tweemaster is blij dat kinderen ook betrokken worden in het meedenken over de buitenruimte: “We hopen dat minimaal één van de ideeën van onze leerlingen uitgevoerd wordt. We zijn trots op hoe goed ze hebben meegedacht en de prachtige tekeningen die ze hebben gemaakt.”

Door de ogen van een kind

“Ook onze kinderen gebruiken de buitenruimte intensief. Tijdens het spelen, op weg naar school of sport, noem maar op”, vertelt wethouder Marc Wilson. “Zij moeten dus een belangrijke stem hebben bij de invulling van de buitenruimte in de komende jaren.”

“Omdat de gesprekken over buitenruimte best ingewikkeld zijn, hebben we gezorgd dat de kinderen vanuit hun eigen belevingswereld en met de middelen die zij goed kennen hun ideeën en wensen met ons hebben kunnen delen”, vervolgt Wilson. “Daar komt nog bij dat de kinderen de volwassenen van de toekomst zijn. Door hun stem nu te horen, leren zij ook hoe belangrijk het is om mee te praten: zo leren zij over participatie.”

Basisscholen kunnen nog steeds meedoen

Inmiddels hebben zeven scholen het lespakket aangevraagd. Scholen die hier nog geen gebruik hebben gemaakt, kunnen zich nog steeds aanmelden hiervoor. Zij (of de ouders van leerlingen) kunnen contact opnemen met het programmateam Buitenruimte via hartvoorbuitenruimte@capelleaandenijssel.nl.


Meer informatie over het Programma Buitenruimte is te vinden via capellebouwtaandestad.nl/project/programma-buitenruimte

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen