dinsdag, april 16, 2024

Gemeenteambtenaren mogen geen TikTok op zakelijke apparatuur

- Advertisement -

Bestuurders en medewerkers van de gemeenten mogen geen apps als TikTok meer hebben op zakelijke apparaten. De gemeente neemt daarmee het landelijke advies over.

TikTok ligt al geruime tijd onder een vergrootglas. De applicatie is wereldwijd populair, maar is afkomstig uit China. Wetgeving in dat land maakt het mogelijk dat Chinese inlichtingendiensten gegevens van het bedrijf, en daardoor informatie van buitenlandse gebruikers, in kan zien.

Die inzage wordt gezien als een potentiële dreiging, vanwege het risico dat er informatie van bestuurders en overheidsmedewerkers kan worden ingezien. Hierdoor is de app al in meerdere landen verboden voor ambtenaren. In Nederland is er geen verbod, maar wordt het gebruik ervan wel sterk ontraden. Gemeenten mogen zelf de afweging maken om dergelijke apps wel of niet te gebruiken.

Gemeente neemt landelijk advies over

De gemeente laat weten dat zij de landelijke richtlijnen en het advies op zullen volgen. Hierdoor wordt het voor de gemeenteambtenaren onmogelijk om apps ‘uit landen met een offensief cyberprogramma’ te installeren op zakelijke apparatuur.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen