vrijdag, maart 1, 2024

Oude PTT-kantoor aan Bermweg moet plaatsmaken voor comfortabele zorgappartementen

- Advertisement -

Ontwikkelaar Punta Grossa Vastgoedontwikkeling heeft plannen om het oude PTT-kantoor aan de Bermweg en de Bermeinde te slopen en hier een zorgcomplex voor in de plaats te bouwen. 

De ontwikkelaar heeft op verzoek van de gemeente een communicatie- en participatieplan opgesteld. Deze is reeds ingediend bij de gemeente en zal binnenkort worden gekeurd. Vanaf dat moment worden ook omliggende bewoners, zoals die van de Bermweg en de Akkerwinde, op termijn uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Op deze bijeenkomst zal de ontwikkelaar zijn plannen presenteren.

PTT-centrale

Het gebouw aan de Bermweg en het Bermeinde (Rotterdam) is sinds 2019 in handen van de projectontwikkelaar. Het pand is rond 1938 gebouwd en diende als kantoor en centrale voor de telefoonvoorziening in Capelle aan den IJssel. Rond 1950 is er uitbreiding geweest van het gebouw. Wanneer de PTT het complex heeft verlaten, is niet geheel duidelijk. In het pand hebben eerder onder andere een buitenschoolse opvang (BSO) gezeten en op dit moment zitten er kunstenaars in het pand.

Gekeken is of het mogelijk was om het huidige pand te herontwikkelen, maar dit bleek niet mogelijk. De ontwikkelaar wil een energieneutraal zorgcomplex realiseren, met de staat van het huidige pand is dit niet mogelijk.

Omgeving

Het hoekje op de rand van Capelle aan den IJssel en grondgebied van Rotterdam heeft een historisch aanzicht. De Bermweg en het Bermeinde zijn één van de oudste stukjes in Capelle aan den IJssel. Het gebied wordt gekenmerkt door kleine lage woningen langs de Ringvaart en heeft nog een dorps karakter. De ontwikkelaar gaat de uitdaging aan om het pand zo goed mogelijk in te passen in de historische omgeving van de Bermweg.

Energieneutrale zorgwoningen

Op de locatie moeten ongeveer 28 zorgappartementen verrijzen. De woningen worden gemaakt voor ouderen, die eigenlijk niet meer zelfstandig in een normaal huis kunnen wonen, maar er ook nog niet toe zijn om naar een verzorgingshuis te verhuizen. In het complex komen appartementen in verschillende oppervlakten. Ouderen kunnen hun dagen in de appartementen zo op een prettige en comfortabele manier doorbrengen.

In de woningen komt een voorziening waar ouderen de hulp kunnen inroepen van een zorgverlener. Deze komt dan vanuit het complex naar hun appartement om te helpen bij dagelijkse taken.

De woningen die de ontwikkelaar in het plan heeft opgenomen zijn uniek. Een dergelijk complex staat nog niet in Capelle aan den IJssel. Bovendien is er in Nederland veel vraag naar zorgwoningen in deze vorm. Ouderen krijgen zo de mogelijkheid om door te stromen en het biedt tegelijkertijd Capellenaren de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen door woningen die daardoor vrijkomen.

Toegangsweg

Punt van bespreking met de gemeente is de toegangsweg naar het perceel. Het gaat om de Bermweg (Capelle) en de Bermeinde (Rotterdam). De enige route naar het perceel gaat vanaf de Kralingseweg over de Akkerwinde en de Bermweg.

Met de gemeente is er goed overleg over de aanvoerroute voor bouwmaterialen. Zowel de ontwikkelaar als de gemeente willen overlast voor omliggende bewoners zoveel mogelijk voorkomen. Het gaat alleen om de periode tijdens de bouw van het complex. Wanneer het complex is opgeleverd zal het verkeer niet anders zijn dan naar een normaal appartementencomplex.

 

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen