woensdag, mei 29, 2024

Capelle gaat mogelijk meer asielzoekers opvangen, gemeenteraad moet nog bepalen

- Advertisement -

De gemeente Capelle gaat mogelijk meer asielzoekers opvangen in de opvanglocatie aan de Barbizonlaan in Schollevaar. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou dat de gemeente hebben gevraagd vanwege de problemen met de landelijke opvang. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan.

Sinds begin april worden er aan de Barbizonlaan al tijdelijk dertig mensen opgevangen. Het COA heeft nu gevraagd om deze termijn tot 31 december 2024 te verlengen. Daarnaast willen ze ook dat Capelle de opvanglocatie vergroot van 30 plekken naar 120 plekken. Het college heeft al gezegd de opvanglocatie te willen uitbreiden naar maximaal honderd plekken, mits de gemeenteraad daarmee akkoord gaat.

Gemeenteraad beslist

Het college wil dat de gemeenteraad bepaalt over de extra opvang. Dat gaat gebeuren op 27 november. Toen er in februari 2022 besluiten moest worden of er asielzoekers zouden worden opgevangen in Capelle, stemde de gemeenteraad met een nipte meerderheid voor de opvang. De grote vraag is nu of dat weer gaat gebeuren omdat er in de tussentijd ook verkiezingen zijn geweest.

Geen klachten

Over de zittende asielzoekers zijn er tot nu toe geen klachten geweest van buurtbewoners. “Sinds de opening van Barbizonlaan 50 verloopt de opvang van asielzoekers goed en zonder klachten. Zowel de asielzoekers als de mensen en ondernemers uit de buurt zijn tevreden en ondervinden geen overlast”, aldus verantwoordelijk wethouder Sjoerd Geissler.

Volgens de wethouder willen ze ook maar maximaal honderd asielzoekers in het pand opvangen omdat dat het pand dat maximaal aankan. “Als de raad met het verzoek van het COA instemt, denken we met maximaal honderd opvangplekken de leefbaarheid voor bewoners aan de Barbizonlaan en de omgeving te kunnen blijven garanderen. In het pand is en blijft er dan voldoende ruimte voor gemeenschappelijke ruimten om te recreëren en bijvoorbeeld te koken.”

Buurtbewoners in Rotterdam hebben vrijdag een brief gehad over de mogelijke extra plekken. Mocht de gemeenteraad voor de uitbreiding zijn, komt er nog een informatieavond.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen