vrijdag, maart 1, 2024

‘Orange the World’-vlag gehesen op gemeentehuis om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

- Advertisement -

Maandag is op het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel een ‘Orange the World’-vlag. Het is onderdeel van een wereldwijde campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Het is een moment om nogmaals uit te spreken tegen dit geweld en om te laten zien dat er ook hulp beschikbaar is.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. Ook in Nederland is het een groot probleem: Driekwart van de vrouwen krijgt te maken met seksuele intimidatie, 1 op de 5 vrouwen is slachtoffer van partnergeweld, en gemiddeld komt elke acht dagen een vrouw door geweld om het leven.

Ieder jaar wordt met de campagne ‘Orange the World’ wereldwijd aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Deze start ieder jaar op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Gedurende de periode zijn er verschillende acties om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Vlag, graffiti en oranje gebouwen

De Gemeente Capelle aan den IJssel is een van de vele gemeentes die meedoen met de campagne. Op verschillende plekken is het logo van de campagne met graffiti op de grond gespoten, en ’s nachts zijn onder andere het gemeentehuis oranje verlicht. Maandag 27 november hees burgemeester Peter Oskam de campagnevlag bij het gemeentehuis.

Artikel gaat verder onder tweet

“Het is een onderbelicht onderwerp wat veel mensen raakt en veel verdriet met zich meebrengt”, licht de burgemeester toe over het belang van de campagne. In zijn verleden als officier van justitie en rechter kreeg hij persoonlijk te maken met dergelijke zaken. “Dus ik weet hoe hard dit bij mensen binnenkomt: hoe bedreigend en intimiderend het is. Het is dus goed om daar aandacht voor te vragen.”

Er is zowel voor de landelijke- als lokale politiek een rol weggelegd om dit probleem aan te pakken, zo vult Oskam aan: “Er is vorige week een symposium geweest in Rotterdam geweest, waarin deskundigen ook over femicide hebben gesproken, en wie echt wel verzoeken hebben neergelegd bij de nieuwe Tweede Kamer. Ik denk dat het goed is dat ook dáár de rol wordt opgepakt, maar ook in Capelle zullen we dat doen.”

Artikel gaat verder onder afbeelding
Burgemeester Oskam voert het woord voor het hijsen van de vlag
Hulp

In de gemeente zijn er al verschillende instanties die vrouwen helpen als zij te maken krijgen met geweld. Burgemeester Oskam: “In Capelle hebben we bijvoorbeeld Fier. Dat is een opvanghuis voor vrouwen die slachtoffer zijn van meestal seksueel geweld, maar ook van fysiek geweld. Die kunnen daar tot rust komen. Ze moeten op een psychologische manier weer terug in het spoor komen. Ze leren er een vak, zorgen dat ze weer op zichzelf kunnen wonen, dus dat is denk ik een heel mooi voorbeeld.”

Daarnaast zijn er nog meer instanties, zo vult Oskam aan: “Zo werken we nauw samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), maar bijvoorbeeld ook bij stichting Welzijn Capelle zien ze dit probleem. En ook daar zullen ze mensen adviseren en de weg wijzen naar waar mensen terecht kunnen voor hulp.”

‘Met elkaar aan hetzelfde doel werken’

Vanuit de gemeente werkt Sandra Kimmel (procesregisseur Huiselijk Geweld) beleidsmatig aan dit probleem. “In Capelle hebben we het lokaal team huiselijk geweld waar we werken aan een ketenaanpak. Dat vind ik vooral een heel belangrijk punt: dat we met elkaar verbinding zoeken dat we niet allemaal langs elkaar heen, maar juist mét elkaar aan hetzelfde doel werken.”

“Een belangrijke ontwikkeling vind ik ook wel dat we én heel goed kijken naar die slachtoffers, die heel belangrijk blijven in onze aanpak, maar dat we ook de pleger niet vergeten. Want daar kunnen we die cirkel doorbreken”, vult Kimmel aan.

Kimmel benoemt de vele partners waarmee samen wordt gewerkt, zoals Filomena (centrum voor huiselijk geweld en kindermishandeling), Veilig Thuis, de wijkteams, CJG, Fier, en Arosa. (Druk ook op de hyperlink van de organisatie om naar hun website te gaan voor informatie of hulp.)

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen