dinsdag, april 16, 2024

Tweede Kamer stemt in met benoeming Peter Oskam tot Griffier

- Advertisement -

Dinsdagmiddag hebben de leden van de Tweede Kamer ingestemd met de voordracht van Peter Oskam tot Griffier. Over een week zal Oskam worden beëdigd in zijn nieuwe functie.

Het Presidium (het bestuur) van de Tweede Kamer is sinds 2022 op zoek naar een nieuwe Griffier. Uit verschillende personen hebben zij Peter Oskam geselecteerd als dé kandidaat om deze functie te vervullen. Hierop is hij begin december aangedragen als beoogd kandidaat.

Met het nieuws van de voordracht werd gelijktijdig ook bekendgemaakt dat Peter Oskam na een kleine acht jaar vertrekt als burgemeester van Capelle aan den IJssel. Op korte termijn zal een waarnemend Burgemeester worden aangesteld, waarna de zoektocht voor een permanente vervangen wordt gestart.

Dinsdag stond de stemming over de benoeming van Peter Oskam tot Griffier op de agenda van de Tweede Kamer. Er was niemand tegen de benoeming, waardoor de voordracht met een hamerslag van de voorzitter werd aangenomen.

Artikel gaat verder onder tweet 

Beëdiging

Nu de Kamer heeft ingestemd met de benoeming, zal Peter Oskam op dinsdag 19 december worden beëdigd. Vanaf dat moment zal hij de functie van Griffier vervullen. De aanstelling duurt voor een periode van zes jaar, dus tot 19 december 2029.

Als Griffier zal Peter Oskam adviser geven aan de Kamer, de Voorzitter en het Presidium over procedures en staatsrechtelijke aspecten van de werkzaamheden van de Tweede Kamer. Hij geeft leiding aan de ambtelijke organisatie en is daarmee de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen