zondag, april 21, 2024

Capels college wil geen lokaal vuurwerkverbod, maar raad is verdeeld

- Advertisement -

Steeds meer gemeenten in Nederland hebben een lokaal vuurwerkverbod, maar voorlopig zit dat er voor Capelle niet in. Het Capelse college wil geen lokaal verbod en de gemeenteraad is verdeeld over de jaarlijkse traditie met oud en nieuw. Dat blijkt uit een rondgang van Capelle Vandaag in samenwerking met Capelle Nieuws.

Al jaren is er discussie over vuurwerk. Zowel in de landelijke als in de lokale politiek. En ook inwoners zijn verdeeld over de traditie. Toch wil het huidige Capelse college geen verbod. “Capelle kent in de regel een hele rustige oud en nieuw viering. Elke euro schade is er één teveel, maar de overlast is beheersbaar. Omdat ook veel mensen plezier ervaren van vuurwerk zijn er nu geen plannen voor een algeheel vuurwerkverbod.”

Vuurwerkvrije zones

Ondanks dat het college geen vuurwerkverbod wil, zijn er wel meerdere vuurwerkvrije zones. Die liggen rond verzorgingshuizen, kinderdagverblijven, tankstations en het IJsselland ziekenhuis. Ook het Schollebos is er dit jaar op dat lijstje bijgekomen.

Raad verdeeld

Terwijl het college eensgezind is over wat zij willen, is de gemeenteraad dat allesbehalve. In de raad heerst er namelijk verdeeldheid over zo’n lokaal verbod. Zo heeft de SGP al meerdere keren geprobeerd om er een vuurwerkverbod erdoor te krijgen. Dat deden ze in 2020 voor de laatste keer samen met de ChristenUnie en GroenLinks. Maar toen haalde de motie het niet.


Voor dit artikel hebben we aan alle Capelse partijen gevraagd hoe zij denken over het afsteken van vuurwerk in Capelle. Alleen het CDA (1 zetel) en Capels Bewoners Belang – Pengel (1 zetel) gaven geen reactie. De reacties van de partijen die wel reageerden zijn hier te lezen.


Traditie

Vooral de rechtse partijen in Capelle – Leefbaar Capelle (10 zetels), VVD (4 zetels) en BVNL (1 zetel) – zijn tegen zo’n verbod. Zij zien het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling als een traditie. Maar er zijn daarnaast ook andere redenen. Leefbaar zegt dat als je het afsteken verbied, “het vuurwerk wel overal te koop is. Dat vinden wij slecht uitlegbaar en handhaafbaar.” En volgens BVNL is komt de overlast en schade die nu wordt veroorzaakt vooral door vuurwerk dat al verboden is.

Ook Capels Bewoners Belang – Van Gent (1 zetel) en de SP (1 zetel) zijn niet voor een verbod. Fractievoorzitter Van Gent (Capels Bewoners Belang) laat weten dat hij vindt dat siervuurwerk moet kunnen, maar dat hij tegen knalvuurwerk is. De afstekers van de ‘bommen’ die nu overlast veroorzaken, moeten volgens Van Gent zwaar worden aangepakt.

Dat zorgt er voor dat een kleine meerderheid (17 van de 33 zetels) van de raad tegen een lokaal vuurwerkverbod is.

Overlast

De overlast is voor partijen die voor een vuurwerkverbod zijn juist ook een reden om het te verbieden. Daarbij komen ook de schade en slachtoffers die er worden veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk. “Elk jaar zijn er weer onnodige slachtoffers van vuurwerk (denk aan brandwonden, oogletsel etc.). Dit zowel bij de afstekers van vuurwerk als bij omstanders. Het geeft daarnaast veel overlast; zowel voor ouderen en zeker ook voor (huis)dieren”, laat de SGP in een reactie weten.

Ook het effect op het milieu wordt door die partijen benoemd als reden. “Vuurwerk is slecht voor het milieu. Het heeft een negatieve impact op de luchtkwaliteit omdat er veel fijnstof vrijkomt en vuurwerk zorgt voor veel afval”, reageert GroenLinks.

Op dit moment zijn de voorstanders van zo’n verbod in de minderheid in de raad. D66 (4 zetels), SGP (3 zetels), GroenLinks (2 zetels), PvdA (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels) en Capels Belang (1 zetel) hebben namelijk nu samen maar 14 zetels in de gemeenteraad.

Handhaving

Toch is er één ding waar bijna alle partijen het juist wel over eens zijn: een lokaal vuurwerkverbod valt niet te handhaven. Als voorbeeld wordt het verbod in Rotterdam genoemd. Daar mag je nu namelijk geen vuurwerk afsteken, maar je mag er wel vuurwerk kopen. Daardoor wordt het er toch afgestoken.

Volgens de partijen zou een vuurwerkverbod alleen werken als er een landelijk afsteek- én verkoopverbod komt. Voorlopig is het nog maar de vraag of dat ook gaat gebeuren. De formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) zijn namelijk geen voorstander van een verbod.


Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Capelle Nieuws, het lokale nieuwsmerk voor Capelse jongeren. Zij hebben een uitlegvideo hierover gemaakt. Deze is hieronder te bekijken:

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen