zaterdag, mei 25, 2024

RET sluit zich aan bij protestactie NS: zaterdagavond staat OV drie minuten stil

- Advertisement -

De RET heeft aangegeven zich aan te sluiten bij de protestactie van de NS van komende zaterdagavond. Veel vervoersbedrijven zetten om 22.30 uur hun voertuig drie minuten stil uit protest tegen toenemend geweld in het OV.

De NS heeft ieder jaar met meer geweld te maken. In 2023 waren er ruim duizend geweldsincidenten tegen NS-medewerkers gemeld. Afgelopen zaterdag ging het mis. Om 22.30 uur werd een conductrice in de trein tussen Delft en Den Haag door een groep geschopt, geslagen en van de trap gegooid. Een minderjarige jongen is aangehouden.

Uit protest heeft de NS aangekondigd exact een week later de treinen drie minuten stil te zetten. “Mijn collega’s zetten zich elke dag in om ruim 1 miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen. Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen”, aldus Wouter Koolmees, president-directeur van het spoorbedrijf.

Koolmees vervolgt: “Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer.”

OV-bedrijven sluiten zich aan

Inmiddels hebben OV-bedrijven van drie grote steden ook aangegeven zich bij de actie aan te sluiten. Stadsvervoerders RET (regio Rotterdam), GVB (regio Amsterdam) en HTM (regio Den Haag) zullen zaterdagavond hun bussen, metro’s en trams drie minuten stil laten staan. De OV-bedrijven geven aan dat ook hun medewerkers steeds vaker met geweld te maken krijgen en steunen daarom de actie.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen