woensdag, mei 29, 2024

Sloop Hovenbuurt in zicht, nog niet alle bewoners vertrokken

- Advertisement -

Na meerdere uitstellen en een kort geding komt de sloop van de Hovenbuurt nu echt in zicht. De verlaten woningen worden afgesloten en de meterkasten worden verwijderd om te voorkomen dat bewoners onverhoopt terugkeren. Het lijkt overdreven, maar pasgeleden nog moest het arrestatieteam eraan te pas komen om een bewoner weg te halen die via de balkons het dak op was geklommen om te ‘protesteren’.

In de buurt kwamen we nog enkele bewoners tegen. Zij verklaren tegenover Capelle Vandaag dat er nog een aantal bewoners verspreid door de buurt zitten, maar dat de verwachting is dat zij ook in de komende dagen zullen vertrekken. De bewoners die wij spraken waren zelf ook bezig met de laatste spullen weg te halen.

Een woordvoerder van Havensteder vindt de hele ontstane situatie vervelend, maar geeft in een reactie op de door ons gestelde vragen dat bewoners al sinds 2011 zijn geïnformeerd over de plannen: ‘Alle bewoners wisten al sinds ze hun woning betrokken dat deze woningen op de nominatie voor sloop staan. De gedachte toentertijd was om mensen in een tijd van woningnood een opstapje te bieden zodat men van daaruit naar een andere woning kon doorstromen.’

“op het moment dat ik de gebruiksovereenkomst tekende, vervielen mijn opgespaarde jaren, had ik geen huurdersrechten meer en werd ik gekort op mijn uitkering”

‘Hun tijdelijke contract is omgezet in een gebruiksovereenkomst, wat betekent dat deze bewoners sinds oktober 2018 geen huur meer betalen.’, voegt de woordvoerder toe. Maar juist deze actie heeft voor problemen gezorgd voor een bewoner die wij spraken: ‘Het leek een mooie afspraak. We hoefden minder te betalen, maar op het moment dat ik de gebruiksovereenkomst tekende, vervielen mijn opgespaarde jaren, had ik geen huurdersrechten meer en werd ik gekort op mijn uitkering’. Inmiddels heeft deze bewoner wel een nieuwe woning in de buurt kunnen verkrijgen.

Een andere bewoner die wij spraken heeft nog geen nieuwe woning gevonden. Hij betreurt hoe de hele situatie is verlopen, maar oogt nog altijd optimistisch. Hij vertelt ons dat hij gelukkig een opslag heeft kunnen krijgen voor zijn spullen, maar weet nog niet waar hij zelf terecht moet komen. Hij wil nog enkele dagen in zijn woning blijven om zichzelf wat extra tijd te geven, maar ook om afscheid te nemen van zijn huis.

“Nu komt toch het moment dat bewoners echt moeten gaan verhuizen. Ook als zij geen andere woning hebben.”

Volgens Havensteder hebben inmiddels 115 van de 130 bewoners met een gebruiksovereenkomst een alternatieve plek gevonden.  Op de vraag of bewoners op straat worden gezet zodra zij hun woning definitief moeten verlaten, antwoordt Havensteder: ‘Met de bewoners spraken we al bij het tekenen van de tijdelijke huurovereenkomst, en later de gebruiksovereenkomst, af dat deze woningen slechts tijdelijk verhuurd werden. We adviseerden bewoners om door te blijven zoeken naar een andere woning. Het moment van verhuizen werd al een aantal keer uitgesteld, maar nu komt toch het moment dat bewoners echt moeten gaan verhuizen. Ook als zij geen andere woning hebben.’

Bewoners zijn van mening dat Havensteder ze niet voldoende tegemoet is gekomen, maar Havensteder herhaalt meermaals dat zij hebben geholpen waar mogelijk: ‘Een gebruiksovereenkomst voor een woning is geen huurcontract. De bewoner betaalt geen huur maar een kleine vergoeding per maand (25-30 euro per maand). Een gebruiksovereenkomst kent dan ook niet dezelfde rechten en plichten die aan een huurcontract zijn verbonden. Dat betekent ook dat wij hen geen andere woning kunnen aanbieden. Dit is uitgebreid met bewoners besproken. We hielpen bewoners op andere manieren waar mogelijk.’

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen