zaterdag, mei 25, 2024

Ruim 700 aanmeldingen voor afvalgrijper: ‘Van zo’n succes had ik alleen maar kunnen dromen!’

- Advertisement -

Sinds begin april kunnen Capellenaren bij de gemeente gratis afvalgrijpers aanvragen om zwerfvuil in hun eigen buurt of wijk op te ruimen. Een idee van een aantal Capellenaren dat door veel mede-Capellenaren gewaardeerd wordt. Ruim zevenhonderd aanvragen in drie weken tijd was het resultaat.

Foto: Wethouder Marc Wilson helpt een handje mee bij uitdelen afvalgrijpers op de gemeentewerf (Jan Kok)

Het initiatief ontstond toen het college van burgemeester en wethouders hierover vragen kreeg van haar inwoners. De gemeente pakte dit gelijk op en startte de actie waarvoor Capellenaren zich sinds begin april voor konden aanmelden. Dat er zoveel mensen zich hiervoor aanmeldden, was een aangename verrassing voor wethouder Buitenruimte Marc Wilson: “Toen begin april Capellenaren een afvalgrijper konden aanvragen via de website lagen er driehonderd op voorraad. Al na een paar dagen bleek dat er een forse bijbestelling gedaan kon worden.”

Ophalen van het opruimmateriaal
Op 21 en 23 april konden de eerste Capellenaren terecht bij de gemeentewerf voor het opruimmateriaal. Bijna vijfhonderd bewoners kwamen die twee dagen langs. Woensdagmiddag 28 april was het derde ophaalmoment. En nu gingen honderdvijftig enthousiaste mensen met grijper en/ of ring weer huiswaarts.

Er zijn nu al ruim duizend afvalgrijpers – voor volwassenen en kinderen –  en driehonderd afvalringen opgehaald. Wethouder Wilson hielp mee met het uitdelen van de materialen: “Hiermee hebben we het grootste deel van de aanvragen tot nu toe behandeld, maar de aanvragen blijven binnenkomen. En daar gaan we dan ook gewoon mee door. Alle aanvragers krijgen hierover een e-mail met een tijdstip wanneer de opruimmaterialen opgehaald kunnen worden. Het kan door het doorslaande succes wellicht iets langer duren voor er antwoord is. Maar het is echt fantastisch dat we zoveel bewoners hebben die geven om hun buurt. Samen houden we Capelle schoon!”

Bewoners enthousiast
De bewoners die de opruimmaterialen ophaalden, zijn enthousiast over de actie en het zelf tegen gaan van zwerfvuil. Ouderen, jongeren, scholen en dagbesteding; maar ook hele gezinnen gaan op pad. Zelfs een ‘lening’ op een racefiets kan ermee worden ‘afbetaald’, vertelt een moeder: “Voor iedere met zwerfafval gevulde vuilniszak halen we een bedrag af van het voorgeschoten bedrag. Zo leert mijn zoon dat hij wat moet doen voor een mooie fiets én hij doet iets voor zijn omgeving. Twee vliegen in één klap.’

Een andere bewoner tipte de wethouder en andere bewoners over een app die hij gebruikt tijdens zijn opruimommetjes. Hij vertelt: ”Met de app van HelemaalGroen zie je waar je afval hebt geraapt. En je kunt andere opruimacties zien, zodat je ziet waar er nog wel wat extra gelopen kan worden. Bij mij in de buurt valt zwerfvuil erg mee, maar in een aangrenzend stukje ligt er veel om op te ruimen. Zo heb je mooi resultaat van je werk!”

Lees ook:

Gratis afvalgrijper voor afvalommetje

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen