zondag, mei 19, 2024

Bewoners en ontwikkelaar lijnrecht tegenover elkaar tijdens hoorzitting over studentencomplex Fascinatio

- Advertisement -

Teleurstelling was het overheersende gevoel bij alle belanghebbende partijen gisteravond tijdens de hoorzitting over het te bouwen studentencomplex in de wijk Fascinatio. Bewoners voelen zich niet gehoord en vragen de gemeenteraad om niet in te stemmen met het huidige bouwplan.

Deze maand stemt de gemeenteraad over het al dan niet toekennen van de omgevingsvergunning voor het te bouwen studentencomplex waar vierhonderd studenten gehuisvest kunnen worden. De hoorzitting werd georganiseerd, omdat er nog veel onenigheid was bij belanghebbenden en de raad eerst iedereen gehoord wilde hebben voor het maken van een beslissing.

Naast de projectinitiators White House Development BV en de Rotterdamse Ontwikkelingsmaatschappij (ROM), namen enkele direct omwonenden, en leden van het Wijk Overleg Platform (WOP) en stichting Wijkbelangen Fascinatio het woord.

Bewoners voelen zich niet gehoord

De vertegenwoordigers van de wijkbewoners zijn van mening dat het participatieproject mislukt is en ook de gemeente zelf steken heeft laten vallen. Correspondentie vanuit de bewoners en de verschillende verenigingen zijn – bedoeld of onbedoeld – genegeerd of pas zeer laat beantwoord.

Tijdens de hoorzitting uitten de bewoners uit de wijk nogmaals hun zorgen. Dit gaat voornamelijk over de grootte van het complex, de hoeveelheid studenten en het gevolg dat dit heeft voor verhoudingen in de wijk, handhaving bij eventuele overlast, en overbelasting van al tekortschietende infrastructuur en parkeeraanbod in de wijk.

Het wooncomplex, waar vierhonderd studenten gehuisvest zouden moeten worden, zou volgens de wijkbewoners ook niet conform het beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan van de gemeente zijn. De bewoners vragen de raadsleden dan ook om niet in te stemmen met het huidige bouwplan. Volgens hen moet het gebouw kleiner, het kavel groener en moet er een (lager) limiet op de hoeveelheid studenten.

Veel zorgen nog niet weggenomen

White House Development en de ROM hebben veel van de vragen kunnen beantwoorden, maar lieten ook veel vragen – en daarbij ook zorgen – onbeantwoord. Regelmatig werd er geantwoord dat er ‘in de kaders van de regels opgelegd door de gemeente is gehandeld’ of werd er verwezen naar de verantwoordelijkheid van de exploitant. Zo zal bijvoorbeeld de handhaving van eventuele overlast komen te liggen bij de studentenhuisvester, maar deze is nog niet vastgesteld.

De ontwikkelaar lijkt enigszins teleurgesteld bij de voor hen nieuwe bezwaren. Zij zijn van mening dat het participatietraject zorgvuldig en uitgebreid heeft plaatsgevonden, en benadrukken dat dit een belangrijk punt is in een ontwikkelingstraject. Voor hun hadden bewoners afgelopen twee jaar genoeg tijd om de dialoog aan te gaan.

Of de bouwplannen nog verder aangepast zullen worden naar aanleiding van de recente bezwaren, lijkt vooralsnog onmogelijk. De ontwikkelaar heeft namelijk tijdens de hoorzitting gezegd dat het aantal van vierhonderd kamers het minimum is om dit project haalbaar te maken. De projectontwikkelaar zegt er vertrouwen in te hebben dat de gemeenteraad tot een positief besluit zal komen.

Besluit later deze maand

Na de hoorzitting is het de bedoeling dat de gemeenteraad in de commissievergadering van 6 december het al dan niet afgeven van de omgevingsvergunning bespreekt. In de raadsvergadering van 13 december wordt er een besluit genomen.


De volledige hoorzitting inclusief all stukken kan je terugvinden op de website van de gemeente.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen