dinsdag, april 16, 2024

Omwonenden teleurgesteld in participatieproces en ontwikkelingsplannen Algeracorridor

- Advertisement -

Omwonenden van het Algeracorridor en de Abram van Rijckevorselweg zijn ontstemd over de herontwikkelingsplannen en teleurgesteld in het participatieproces. Bewoners bereiden een brief voor om hun onvrede te uiten aan de gemeente.

Uit studies van Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) is gebleken dat de Algeracorridor en nabijgelegen kruisingen knelpunten zijn voor de verkeersstroming in de regio. Daarom wordt er sinds 2018 onderzocht hoe dit gebied kan worden heronwtikkeld.

Naast het gebrek aan doorstroming voor verkeer, ondervinden ook veel omwonenden overlast aan de doorgaande wegen. Er wordt bijvoorbeeld geklaagd over de uitstoot van uitlaatgassen en geluidsoverlast.

Herontwikkeling Algeracorridor

De herontwikkeling is het initiatief van de metropoolregio, provincie, Rotterdam en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Uiteraard zijn de gemeenten van Capelle en Krimpen ook betrokken. Het ontwerpproces wordt geleid door het zogeheten MIRT projectteam Algeracorridor dat onder leiding staat van Consultancybedrijf Twynstra Gudde.

Naast dat het ontwerp op de langere termijn nu volop in ontwikkeling is, kondigde de gemeente Capelle aan den IJssel recent aan ook maatregelen voor op de korte termijn te nemen om de overlast voor omwonenden te verminderen. Zo wordt er gedacht aan plaatsen van duidelijke wegmarkeringen voor de snelheid op de Algeraweg en moet er een stil wegdek komen.

Participatieproces met klein aantal bewoners

Bij de aankondiging dat de Algeracorridor opnieuw werd ontwikkeld, werden bewoners benadrukt betrokken te worden in het proces en gemotiveerd om vooral eigen ideeën aan te dragen. De bewoners zeggen daar echter weinig van te merken.

Een select aantal omwonenden heeft eerder vanuit het MIRT projectteam een brief opgestuurd gekregen om deel te nemen aan een participatiegroep. De groep heeft op eerdere bijeenkomsten ontwerpen voorgeschoteld gekregen.

Een grote groep bewoners heeft echter geen uitnodiging ontvangen en voelt zich gepasseerd. Dit zijn de bewoners die onder andere wonen in de Kleine Zeeheldenbuurt in Capelle-West en bewoners die wonen in de Bernsteinstraat, Offenbachstraat, Bachstraat en Haydenstraat in de wijk ’s-Gravenland.

Verplichte geheimhouding

Daarbovenop komt dat de deelnemers van het participatieproces zijn opgedragen de ontwerpen geheim te houden. Zij mogen dit dus ook niet delen met medebewoners uit de buurt wie het dus ook direct aangaat. Deze verplichte geheimhouding staat in documenten die de redactie van Capelle Vandaag in handen heeft.

Buurtbewoners voelen zich buitengesloten en vinden dat de handelingen van de projectgroep dan ook indruist tegen het algehele idee van een participatieproject, aangezien dat juist bedoeld is om bewoners te informeren en mee te laten beslissen over ingrijpende wijzigingen in hun directe leefomgeving.

Bewoners bereiden klachtbrief voor

Een grote groep bewoners heeft ondanks de geheimhoudingsplicht de plannen doorgekregen van hun medebuurtbewoners die in het participatieproject meedoen. Gezamenlijk hebben zij veel zorgen en klachten over het proces, maar ook over de conceptontwerpen.

De bewoners bereiden nu een brief voor die zal worden aangeboden aan de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. In die brief geven de bewoners hun ideeën voor de Algeracorridor en hun zorgen over de huidige stand van zaken.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen