woensdag, mei 29, 2024

Welk havenicoon vaart over de Hollandse IJssel?

- Advertisement -

Wie vanochtend over de Hollandse IJssel keek, zag misschien een opvallend transport langskomen. Voor wie het niet herkent: het betreft een heus havenicoon!

Mensen die wel eens bij het Maritiem Museum in Rotterdam zijn geweest, hebben het grote apparaat vast al eens zien staan. Het is namelijk de Stadsgraanzuiger 19, de laatste op stoom werkende graanelevator ter wereld.

Elevatoren zijn enorme ‘stofzuigers’, zo legt het museum uit. Het apparaat deed zijn intrede in 1927 en zorgde voor het laden en lossen van droog bulkgoed, zoals graan. De lading wordt uit het schip gezogen en in de elevator gewogen. Vervolgens wordt het in een ander kleiner schip gestort en verder vervoerd.

Restauratie

Hoewel de grote machines vorige eeuw beeldbepalend waren in de Rotterdamse havens, zijn ze nu alweer achterhaald en doet de Stadsgraanzuiger 19 dienst als museumobject.

Hoewel het nu geen actieve dienst in de haven vervult, blijft onderhoud natuurlijk wel nodig. Daarom heeft de elevator een grote restauratiebeurt gekregen in Friesland. Daar kwam het gevaarte op 14 mei 2021 aan. 21 april dit jaar werd het graanzuiger weer te water gelaten. Op 2 mei begon het terugreis naar Rotterdam.

Livestream

De tocht van Friesland naar Rotterdam duurt nog tot en met morgen. Er is ook een livestream aanwezig, waarmee mensen kunnen meekijken.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen