zaterdag, mei 25, 2024

Prijsplafond: Gemiddelde verbruiker betaalt 241 euro per maand voor gas en licht, huishoudens met warmtenet nog duurder uit

- Advertisement -

Het kabinet heeft de hoogte van het prijsplafond voor de energierekening bekend gemaakt. Vanaf 1 januari gaan huishoudens die gebruik maken van gas en elektriciteit bij een gemiddeld verbruik niet meer dan 241 euro betalen voor hun energierekening. Huishoudens met stadswarmte komen van een koude kermis thuis en gaan nog meer betalen.

Nieuwe tarieven en limieten

Het kabinet verlaagt het energietarief naar 0,40 euro per kWh, het tarief voor gas gaat naar 1,45 euro per m3 gas. Hiervoor gelden verbruikslimieten van 1200 m3 voor gas en 2900 kWh voor stroom. Het plafond voor stroom is met 500 kWh verhoogd en sluit beter aan bij meerpersoonshuishoudens.

De regeling geldt vanaf 1 januari 2023 voor consumenten en andere ‘kleinverbruikers’, zoals zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Het prijsplafond wordt tot en met 31 december 2023 gehanteerd. Om huishouders nog dit jaar te kunnen compenseren, krijgt iedereen in november en december  190 euro korting op zijn energienota.

Ook stadswarmte vastgelegd

Wie dacht dat je met stadswarmte een duurzame manier van verwarmen hebt en dus goedkoper uit zal zijn, komt van een koude kermis thuis. Het kabinet heeft vastgelegd dat het tarief voor stadswarmte nogmaals zal stijgen per 1 januari. Per Gj warmte gaat de verbruiker 47,39 euro betalen, gebruikers van Eneco in Capelle aan den IJssel betalen op dit moment 43,76 euro. Dat betekent dat er opnieuw een verhoging plaats zal vinden. Eneco verhoogde de tarieven op 1 januari van dit jaar van 24,60 euro naar 43,76 euro. Dat komt neer op een verhoging van bijna 20 euro, huishoudens in Capelle aan den IJssel gaan straks in een jaar tijd twee keer zoveel betalen dan een jaar geleden.

Lees ook: Huishoudens met stadswarmte opgezadeld met forse rekening ondanks energieplafonds

Alleen voor de warmtekosten gaat een gemiddeld huishouden met een verbruik van 35 Gj volgend jaar alleen al voor warmte (verwarmen + warmwater) 2224,69 euro per jaar betalen. Deze prijs kan nog stijgen als de vaste kosten wel omhoog gaan. Per maand is een huishouden in dat geval 185,39 euro per maand kwijt aan warmte. Tel daar een gemiddeld verbruik van 2900 kWh x 0,40 euro = 1160 euro bij op dan is een gemiddelde verbruiker 3384,69 euro per jaar kwijt aan zijn energierekening.

Per maand betaald een huishouden met stadswarmte straks 282,06 euro voor warmte en energie bij een gemiddeld verbruik van 35 Gj warmte en 2900 kWh stroom.

 

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Dat mensen met een warmtenet meer gaan betalen klopt zeker niet in alle gevallen! Aan de Wijde Wormer in Capelle gaan we juist ongeveer een euro minder betalen per GJ. Bij Eteck is de prijs dit jaar al achterlijk hoog namelijk voor het duurzame warmtenet.

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen