dinsdag, februari 7, 2023

Geen algeheel vuurwerkverbod in Capelle aan den IJssel

- Advertisement -

Capelle aan den IJssel volgt net als eerdere jaren de landelijke richtlijnen voor oud en nieuw. Naast vuurwerkvrije zones zijn er dus geen toegevoegde verboden in de gemeente.

Sinds 2020 geldt er een landelijk verbod op knalvuurwerk voor consumenten. Hieronder valt ook vuurwerk wat in de categorie F2 zit. Het verbod betekent concreet dat chinese rollen, single shots, rotjes, romeinse kaarsen en alles wat ontploft, in principe niet meer mag. Sommige gemeenten kiezen inmiddels voor een algeheel vuurwerkverbod, maar Capelle aan den IJssel gaat daar nog niet in mee.

Reden hiervoor is dat de overlast en schade altijd relatief beperkt blijft in de gemeente, en ook de totale schade al jaren afneemt. Er zijn wel net als in eerdere jaren vuurwerkvrije zones aangewezen. Dit jaar zijn er 66 locaties aangewezen, voornamelijk rondom het ziekenhuis, scholen en kinderdagverblijven. Nieuwe locaties aanmelden is niet meer mogelijk, zo laat de gemeente weten aan onze redactie. Een overzicht van de vuurwerkvrijer zones wordt later deze maand gepubliceerd op de website van de gemeente.

Oproep aan ouders

Ondanks dat knalvuurwerk verboden is, vraagt burgemeester Peter Oskam aan ouders om op te letten waarmee hun kinderen mee op pad gaan. Geef ze ook mee dat er alleen op 31 december vuurwerk mag worden afgestoken.

Er is onvoldoende capaciteit bij de Politie en Handhaving om overal op te kunnen reageren. Toch wordt gevraagd om overlast wel te blijven melden. Ondanks het capaciteitsprobleem kan de gemeente hierdoor in kaart brengen waar de aandachtslocaties zijn. Tot slot wordt mensen gevraagd hun gezonde verstand te gebruiken. Steek vuurwerk dus niet af waar dat mens en dier kan schaden.


Welk vuurwerk mag er wel worden afgestoken?

Alles uit de categorie F1 mag worden afgestoken. Onder dit zogenoemde fop-, scherts- of kindervuurwerk vallen onder andere kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten.

Vuurwerk uit de Categorie F2 is ook toegestaan, tenzij er sprake is van knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), losse enkelshotsbuizen (single shots) of losse vuurpijlen. 

F3- en F4-vuurwerk is enkel bestemd voor professioneel gebruik en dus verboden voor consumenten.

Het is eveneens verboden om carbid te schieten in de gemeente.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen