zondag, april 21, 2024

Gemeente onderneemt actie tegen rondzwervende winkelwagens

- Advertisement -

De gemeente gaat actief optreden tegen rondzwervende winkelwagens. Hiervoor is een wijziging doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De wethouder en gemeente gingen woensdag 12 april al de straat op om zelf winkelkarretjes op te ruimen en mensen te waarschuwen.

Rondslingerende winkelwagens zijn voor veel inwoners een doorn in het oog. Wethouder Sjoerd Geissler noemt het een ‘onnodige verrommeling van de buitenruimte’ en vond het tijd voor actie. Daarom is de APV aangepast en kan de gemeente boetes opleggen.

De verantwoordelijkheid komt niet alleen bij klanten te liggen, maar ook bij de winkeliers. Klanten kunnen beboet worden als zij te ver van de winkels vandaan lopen met hun karretje. Voor winkeliers geldt dat zij binnen een uur na sluitingstijd de karren in de buurt (binnen 100 meter) opgeruimd moeten hebben. Winkelwagens uit overige delen van Capelle moeten binnen 24 uur zijn opgeruimd.

Eerst informeren, daarna beboeten

Er worden nog niet direct boetes uitgedeeld, zo laat de wethouder weten: “Komende weken willen we als gemeente eerst hierover informeren. De meeste winkeliers werken goed mee en zien ook hun verantwoordelijkheid. Over een paar weken – vanaf 1 mei –  blijft het niet bij informeren en waarschuwen: dan riskeren overtreders een boete.”

Mensen die te ver van een winkel zijn verwijderd met een wagentje riskeren een boete van honderd euro. De boetes voor winkeliers zijn ‘beduidend hoger’, aldus de gemeente.

Opruimactie

Om het goede voorbeeld te geven, gingen wethouder Geissler en gemeentemedewerkers zelf de straat op. Bij winkelcentrum De Terp verzamelden zij de zwervende winkelwagens en brachten deze terug naar de winkels.

“Nu hebben we ze nog teruggebracht, maar in de toekomst gaan ze naar de gemeentewerf en eindigen ze als oud ijzer”, waarschuwt Geissler. “Dat is een kapitaalvernietiging die je als ondernemer niet moet willen. Ook het opruimen van achtergebleven karren hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen!”

De wethouder deelde ook chocolaatjes uit aan mensen die hun karretje terugbrachten. “Het is gelukkig voor de meeste mensen de normaalste zaak om de winkelkar terug te brengen. Er is zelfs een echte ambassadeur ‘winkelwagentjes terugbrengen’ actief bij De Terp. Dat is Ian. Sinds december verzamelt deze jongen op verschillende dagen in de week karren in de buurt en brengt ze terug. Fantastisch dat hij zo helpt om Capelle netjes te houden. Een voorbeeld!”

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. De meeste karretjes hebben een remmechanisme die, aks over een magneetstrip gereden wordt het karretje blokkeert. Bij de Terp zijn zulke strepen op een aantal plekken aanwezig, alleen werken ze niet omdat ze niet goed zijn aangebracht, of omdat er slimme stratenmakers zijn die niet weten wat de roodbruine strepen betekenen. Dus ook de gemeente, als verantoordelijke voor de openbare ruimte, heeft hier volgens mij een duidelijke taak

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen