maandag, april 15, 2024

Tropisch weekend voor de deur, mogelijk Nationaal Hitteplan van kracht

- Advertisement -

Het wordt tropisch warm dit weekend. Mogelijk treedt ook het Nationaal Hitteplan in werking. Het is daarom goed om voorbereid te zijn op het warme weer en om te kijken naar kwetsbare doelgroepen.

Dit weekend en maandag stijgt het kwik naar zo’n 30° Celsius, zo verwacht het KNMI. Daarnaast is er geen bewolking en zonkracht hoog. De zomer lijkt daarom echt aangebroken, maar daarom is het ook goed om voorbereid te zijn op de hitte.

Het blijft vermoedelijk dusdanig warm voor meerdere dagen, waardoor de verwachting bestaat dat het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking stelt. Dit is een waarschuwingssysteem dat iedereen en ook organisaties dezelfde oproep geeft: zorg voor elkaar en met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en jonge kinderen.

Hitte tegengaan

Om problemen met de hitte voorkomen, zijn er verschillende tips om dit tegen te gaan. Zoek zo veel mogelijk de schaduw op, met name midden op de dag. Drink voldoende water en neem water mee als je de deur uitgaat. Smeer je goed in met zonnebrand en draag bijvoorbeeld een pet of zonnebril. Draag luchtige en lichte kleding, en vermijd intensieve inspanning op de hete momenten van de dag.

Let op kwetsbare doelgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld jonge kinderen en ouderen, maar ook chronisch zieken en dieren. Laat bijvoorbeeld geen dieren achter in de volle zon, zonder water, of in een auto. Let ook op het hete asfalt. Dit kan brandwonden veroorzaken aan de pootjes van dieren.

Gezondheidsklachten

Iedereen kan klachten krijgen bij hitte. Dit is een teken om het rustiger aan te doen. Bel bij ernstigere klachten als misselijkheid, uitputting en flauwte/bewusteloosheid 112 en begin direct met koelen. Meer weten over het herkennen en hoe te handelen, lees je op de website van het Rode Kruis.

Vanaf dinsdag iets koeler

Vanaf dinsdag neemt de bewolking iets toe en gaat het kwik iets omlaag. Toch zal het niet veel koeler worden, met temperaturen overdag rond de 27 graden en ’s nachts rond de 15 gaden.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen