dinsdag, april 16, 2024

Havensteder gaat 432 portiekwoningen in Florabuurt moderniseren en verduurzamen

- Advertisement -

Bewoners van de portiekflats in de Florabuurt krijgen na de zomervakantie te maken met een flinke renovatie. Havensteder start samen met een aannemer om de flats die dateren uit de jaren zestig flink op te frissen en voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

Havensteder gaat de woningen voorzien van betere isolatie en ventilatie. De radiatoren worden vervangen voor exemplaren met een eigen thermostaat en het glas in de ramen wordt vervangen met HR++-glas. Ook wordt de gasaansluiting in de woningen verwijderd en krijgen bewoners een nieuwe kookplaat op elektriciteit. Ook geeft Havensteder een nieuwe pannenset aan de bewoners. Bewoners krijgen met de aanpassingen meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Zonnepanelen

Havensteder gaat verder dan het verduurzamen van de woningen. Op de daken van de portiekflats zullen zonnepanelen worden geplaatst. Elk huishouden kan een aansluiting op vier van deze zonnepanelen krijgen. Hierdoor kunnen bewoners als ze dat willen de zonnepanelen huren, en hierdoor de mogelijkheid krijgen tot een lagere energierekening.

Enthousiast

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: “De plannen voor de verbeteraanpak zijn met enthousiasme ontvangen door onze huurders. Daar zijn we heel blij mee. Samen met onze V-teampartner BAM Wonen zorgen we ervoor dat de woningen klaar zijn voor de toekomst. Daarin is de toevoeging van zonnepanelen een mooi voorbeeld. Na de verbeteraanpak wonen onze huurders weer in een comfortabele woning met bovendien lagere energiekosten.”

BAM Wonen kiest in de verbeteraanpak waar mogelijk voor behoud en hergebruik van materialen. Zo worden de bestaande kozijnen gehandhaafd waarin nieuw HR++-glas wordt geplaatst. Het oude glas wordt gerecycled, net zoals de oude radiatoren. De oude entreedeuren van de portieken en balkondeuren van de woningen worden in een sociale werkomgeving verwerkt tot circulaire wandafwerking.

Veel draagvlak onder bewoners

De bewoners kijken uit naar de verbeteraanpak. Wettelijk gezien is minimaal 70% akkoord nodig van de bewoners om de plannen uit te mogen voeren. Voor de verbeteraanpak stemde maar liefst 84% van de bewoners in met de werkzaamheden. De grote interesse voor het project bleek ook uit de hoge opkomst bij de bewonersdagen. Havensteder en BAM Wonen organiseerden voorafgaand aan de stemming negen bewonersdagen in de Florabuurt. Bewoners konden terecht in een speciale roadtruck voor uitleg over het plan en antwoorden op hun vragen.

Start in September

In september starten de werkzaamheden aan de bergingen en in januari 2024 volgen de verduurzamingsmaatregelen in de woningen. BAM Wonen verwacht de 21 portiekflats in het najaar van 2025 op te leveren.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen