donderdag, juni 13, 2024

Gemeente: “Check woningen op loden drinkwaterleidingen”

- Advertisement -

In woningen die gebouwd zijn vóór 1960 kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. In Capelle aan den IJssel staan ongeveer tweeduizend woningen van voor dit bouwjaar. Er bestaat een kans dat er in een aantal woningen nog loden leidingen aanwezig zijn. De gemeente doet daarom de oproep aan de woningeigenaren dit te controleren.

Loden waterleidingen geven lood af aan het water. Jonge kinderen die te veel lood binnenkrijgen, kunnen hierdoor een verminderde intelligentie ontwikkelen. Eveneens kan een hoge loodblootstelling bij volwassenen leiden tot effecten op de nieren en bloeddruk. Zwangere vrouwen kunnen lood via de placenta doorgeven aan het ongeboren kind.

Het is daarom raadzaam om loden waterleidingen te vervangen om zo gebruik te kunnen maken van gezond en veilig drinkwater. Ook Evides, het waterbedrijf dat in de gemeente zorgt voor het drinkwater, gebruikt alleen waterleidingen die geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het drinkwater. Dat betekent dat er tot aan de watermeter in de woningen geen loden leidingen liggen.

Woningen gebouwd vóór 1960

Vanaf de watermeter in de meterkast zijn woningeigenaren zelf verantwoordelijk voor het materiaal van de waterleidingen. Uit gemeentelijke gegevens blijkt dat ongeveer tweeduizend Capelse woningen gebouwd zijn vóór 1960. Hierdoor bestaat er een kans dat er nog loden waterleidingen in deze woning aanwezig zijn. Dit zou risico’s voor de gezondheid van bewoners kunnen opleveren.

De gemeente doet via een brief de oproep aan deze woningeigenaren om te controleren of er loden waterleidingen in de woning aanwezig zijn. Indien dat het geval is, is het advies om het kraanwater te (laten) testen en/of de waterleidingen te (laten) vervangen. De kosten voor het testen en de vervanging zijn voor de eigenaar van de woning.

Als het loodgehalte in het drinkwater te hoog blijkt, dan is het dringende advies om geen kraanwater meer te gebruiken als drinkwater en over te stappen naar flessenwater.

Zelf waterleidingen controleren

Weet je niet zeker of jouw woning van voor 1960 is, dan kan je dat via het kadaster gratis opzoeken.

Via onderstaande video van Dunea kan je zelf met een aantal simpele stappen ontdekken of er loden leidingen in de woning aanwezig zijn.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen