dinsdag, april 16, 2024

Rechtbank gaat uit van doodslag bij fataal ongeval op Maasboulevard

- Advertisement -

Maandagochtend stond Mark G. voor de rechter in verband met het dodelijke ongeval op de Rotterdamse Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen. Door het ongeluk komen de 79-jarige Jaap en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel om het leven.

Op de bewuste avond van 2 september zijn de twee Capellenaren onderweg naar de Wereldhavendagen. Als zij op de Maasboulevard het zebrapad oversteken, worden zij geschept door een bestelbusje. Hoewel omstanders direct beginnen met reanimeren en hulpverleners in groten getale ter plaatse komen, mag dit niet meer baten.

De bestuurder is op dat moment al weg. Het zwaar gehavende bestelbusje wordt even verderop verlaten aangetroffen. Een dag later meldt de 37-jarige Mark G. zich bij een politiebureau in Rotterdam en wordt daarop aangehouden.

Shock

In de rechtszaal vertelt de advocaat van de verdachte dat de man op de vlucht sloeg, omdat hij in shock verkeerde. In de rechtszaal betuigt G. spijt aan de familie, waarvan een deel zich ook in de zaal bevindt, maar daar krijgen ze Jaap en zijn vriendin niet mee terug.

Doodslag

Omdat er geen opzet was, zou er geen sprake zijn van doodslag maar dood door schuld, zo betoog de advocaat van de verdachte. De rechter gaat daar niet in mee: Mark G. had minstens vijftien blikjes bier op en had geblowd. Tegen beter weten in kroop hij die avond alsnog achter het stuur, reed te hard en negeerde rode verkeerslichten. Hij had moeten weten dat dit dus niet zonder risico’s was, zoals die avond ook bleek.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Begin December deed de politie extra onderzoek met een reconstructie op de Maasboulevard

De rechter gaat daarom niet uit van dood door schuld, waar een gevangenisstraf tot twee jaar mogelijk is, maar van doodslag, waarbij celstraffen tot maximaal vijftien jaar opgelegd kunnen worden.

Zaak gaat volgend jaar verder

Mark G. blijft langer vastzitten. In februari wordt de zaak verder behandeld. Dan zal er inhoudelijk worden gesproken over het ongeval op de Maasboulevard, maar ook een tweede verkeersongeluk in 2022 waar de man bij betrokken zou zijn.

Bij de volgende inhoudelijke behandeling zullen ook de resultaten bekend zijn van het recente reconstructie-onderzoek op de Maasboulevard. Hoewel er veel getuigen waren, zal dan preciezer worden aangetoond hoe Mark G. heeft gereden en hoe het ongeval gebeurde.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen