dinsdag, april 30, 2024

Tentoonstelling ‘Oudroze’ in Vuykpark is eerbetoon aan oudere lhbtiqa+’ers

- Advertisement -

De reizende fototentoonstelling ‘Oudroze’ is neergestreken in het Vuykpark. De tentoonstelling werd vrijdagmiddag geopend door wethouder Marc Wilson en Jesse Schurink van stichting Open mind.

Langs het pad door het Vuykpark zijn zuilen neergezet met daarop portretfoto’s van verschillendere ouderen van de lhbtiqa+-generatie. Bij de foto’s staan persoonlijke verhalen van de geportretteerden: 70+’ers die openlijk uitkwamen voor hun geaardheid en moesten vechten voor gelijke rechten.

Het idee voor de tentoonstelling is afkomstig Ernst Coppejans, de fotograaf van het project en zelf ook homoseksueel. “Deze generatie 70+’ers durfde openbaar voor hun geaardheid uit te komen toen het homohuwelijk nog niet eens legaal was”, legt Jesse Schurink van stichting Open mind uit. “Daar is het een eerbetoon aan, maar ook zijn we nog niet daar waar we moeten zijn. Het is dus ook voor de jongere generaties om een hart onder de riem te steken. Om te laten zien dat het wél kan.”

‘Je moet kunnen zijn met wie je wil zijn’

Capelle aan den IJssel is een regenbooggemeente en bevordert actief de inclusie van de lhbtiqa+-gemeenschap. Wethouder Marc Wilson is blij met de komst van de tentoonstelling en onderstreept het belang van bewustwording: “Het blijft een thema waar je elke dag aandacht op moet vestigen op een goede en positieve manier. Als je dat niet doet verdwijnen alle mensen straks weer in de kast. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Je moet kunnen zijn met wie je wil zijn en dat in alle veiligheid kunnen doen.”

De verhalen heeft de wethouder als indrukwekkend ervaren: “Er zitten mooie verhalen tussen, maar ook echt wel hele trieste schrijnende verhalen. Er zitten echt wel verhalen bij waar ik van ben geschrokken. Eentje vertelt dan over z’n allereerste ervaringen met zijn beste vriend, de liefde van zijn leven. En de liefde van zijn leven is op een gegeven moment vermoord door zijn eigen moeder, omdat die het niet kon hebben dat hij homoseksueel was. Dat is gewoon heel heftig.”

Drie weken in Capelle

De tentoonstelling ‘Oudroze’ staat in het Vuykpark en is vrij te bezoeken. De fotozuilen staan tot en met 26 april in Capelle, voordat de expositie weer doorreist naar een nieuwe gemeente.


Lees hier verder stichting Open mind en over de tentoonstelling Oudroze

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen