dinsdag, april 16, 2024

Doorbraak in onderzoek ontploffingen Ericastraat

- Advertisement -

De politie heeft een doorbraak in het onderzoek naar de ontploffingen aan de Ericastraat. In totaal heeft de politie vier verdachten opgespoord die in verband kunnen worden gebracht met twaalf explosies door het hele land, waaronder aan de Ericastraat in Capelle aan den IJssel.

De eerste verdachte komt in beeld tijdens een onderzoek naar twee incidenten aan de Jensiusstraat in Rotterdam. Afgelopen zomer vond daar op 15 juli een explosie plaats bij een woning. Diezelfde woning werd een dag later ook nog eens beschoten. De recherche wist dezelfde maand nog een 18-jarige verdacht uit Spijkenisse aan te houden.

Uit het verdere onderzoek naar deze verdachte wist de recherche hem aan nog eens elf explosies door het hele land te koppelen, waaronder die aan de Ericastraat in Capelle. Op 8 mei en 1 juli vonden er tot twee keer toe een ontploffing plaats bij dezelfde woning.

Ook kreeg de politie zicht op nog eens drie verdachten: Het gaat om twee mannen van 18 en 19 jaar oud uit Spijkenisse. De vierde verdachte bleek al in hechtenis te zitten. De medeverdachten konden ieder in verband worden gebracht met een deel van die twaalf aanslagen.

Eerste zitting in november

Halverwege november staan de verdachten voor het eerst voor een rechter. Dit betreft dan nog een zogeheten Pro-Formazitting. De zaken worden dan nog niet inhoudelijk behandeld.


Campagne van start

Woensdag 1 november is in de regio Rotterdam een campagne gestart om mensen aan te zetten (anonieme) tips te melden die explosies kunnen voorkomen. “Portieken en woningen zijn soms totaal verwoest”, vertelt Janco de Pijper, operationeel specialist bij de politie Rotterdam. “Glasscherven, maar ook metalen flarden van brievenbussen vliegen vaak door woningen. Het is een wonder dat er niet meer en heftigere gewonden bij vallen.”

Daders zien vaak niet de ernst in van wat ze aanrichten en de pakkans is hoog. Dit jaar al zijn er zo’n 140 verdachten aangehouden. Toch blijft voorkomen beter en worden mensen opgeroepen om tips te blijven melden. Zowel van verdachte situaties of als je weet dat iemand in zwaar vuurwerk als cobra’s handelt.

Tips melden kan rechtstreeks bij de politie via 0900-8844 of anoniem via de website van Meld Misdaad Anoniem of via telefoonnummer 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en geen onderdeel van de politie. Alleen als anonimiteit gewaarborgd is, wordt de anonieme melding doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsdiensten.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen